Curetis gaat op in Amerikaanse groep OpGen

Curetis trok in november 2015 naar de beurs van Amsterdam. ©Euronext

Curetis wordt overgenomen door zijn Amerikaanse sectorgenoot OpGen. Het samengevoegde bedrijf is 24 miljoen dollar waard.

Curetis legt zich net als het Belgische Biocartis toe op moleculaire diagnose en heeft een eigen zaklabo, Unyvero, ontwikkeld. De plaatsing van die toestellen in ziekenhuizen en de verkoop van cassettes loopt echter niet van een leien dakje.

+24%
Koers
Curetis schiet in een reactie 24 procent hoger.

In augustus kondigde Curetis aan dat het de Amerikaanse investeringsbank H.C. Wainwright & Co. als 'strategisch adviseur' onder de arm had genomen om alle strategische en tactische opties te onderzoeken. De eerste bedoeling was te verzekeren dat er de komende 12 maanden voldoende geld in kas zit, maar de oefening kon ook verder gaan.

Nu blijkt dat Curetis een combinatie aangaat met zijn kleinere Amerikaanse sectorgenoot OpGen , die op Nasdaq noteert.

Nieuwe aandelen

1. Wat is de prijs die OpGen betaalt aan Curetis?

Curetis krijgt 2,66 miljoen aandelen OpGen als de overname doorgaat. Maar we weten nu nog niet tegen welke prijs de aandelen OpGen dan zullen noteren. De waarde van de overname is echter wel simpel te bepalen. Je vermenigvuldigt het aantal aandelen dat Curetis ontvangt met de prijs van het aandeel op het moment dat Curetis de aandelen verkrijgt. 

2. Waarom is de Amerikaanse notering zo belangrijk?

Ik ken de Europese kapitaalmarkt voor biotech nu al meer dan 20 jaar en hier is gewoon een beperkte hoeveelheid kapitaal, zeker voor bedrijven zoals wij die zich bezig houden met moleculaire diagnostiek. In Amerika is het beschikbare kapitaal veel groter dan hier en met de overname kunnen we toegang krijgen tot deze kapitaalmarkt. Daarnaast denk ik dat we als gecombineerd bedrijf in een betere positie zitten om kapitaal op te halen.

3. Wat zijn de voordelen op commercieel gebied?

Samen hebben we toegang tot een markt met tien miljoen patiënten. Daarnaast verwachten we dat het netto operationele verlies en de cash burn vanaf 2020 zal dalen door operationele synergieën. Deze synergieën kunnen we behalen doordat we onze afdelingen, zoals de research- en verkoopafdelingen - kunnen samenvoegen. 

In de praktijk komt het erop neer dat OpGen het Nederlands-Duitse bedrijf overneemt. De overname wordt betaald via de uitgifte van 2,66 miljoen nieuwe aandelen.

Het zaklabo van Curetis, de Unyvero. ©rv

De aandeelhouders van Curetis krijgen 72,5 procent van de aandelen van het nieuwe OpGen in handen, de bestaande aandeelhouders van OpGen bezitten de resterende 27,5 procent. De verhouding kan wel nog iets veranderen, onder meer omdat er opties en warrants uitstaan.

In de raad van bestuur van het fusiebedrijf krijgt Curetis vier zitjes en OpGen twee. William Rhodes, de huidige bestuursvoorzitter van Curetis, wordt de voorzitter. Oliver Schacht, de CEO van Curetis, zal het fusiebedrijf leiden.

Gaithersburg

De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van beide bedrijven. Curetis roept daarvoor een buitengewone algemene vergadering bijeen, OpGen een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Beide vinden wellicht tegen het einde van het vierde kwartaal plaats.

Na de afronding van de deal, die begin 2020 wordt verwacht, zal het hoofdkwartier van het nieuwe bedrijf in Gaithersburg, Maryland gevestigd zijn. De Europese activiteiten worden voort vanuit het Duitse Holzgerlingen aangestuurd. Curetis' dochter Ares Genetics blijft vanuit Wenen opereren.

Met deze deal krijgt Curetis toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkten. Dat is volgens Oliver Schacht essentieel om de ontwikkeling van de eigen platformen voor moleculaire diagnostiek en van microbiologie-oplossingen te kunnen versnellen.

Curetis schiet in een reactie 24 procent hoger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect