Europa neemt optie op 300 miljoen vaccins

©AFP

De Europese Commissie heeft 300 miljoen potentiële coronavaccins gereserveerd bij de Franse farmareus Sanofi. De Belgische vestiging van GSK, met wie Sanofi samenwerkt, speelt een hoofdrol in de productie.

Het coronavirus blijft de Europese lidstaten treiteren. Nadat de meeste landen de lockdownmaatregelen afgebouwd hadden, begon Sars-CoV-2 op verschillende plaatsen weer aan een opmars. Met nieuwe beperkingen op de bewegingsvrijheid van de bevolking tot gevolg.

De opflakkeringen herinneren eraan dat van een terugkeer naar het oude normaal geen sprake kan zijn zonder afdoende vaccins. Daarom proberen heel wat landen dezer dagen deals te sluiten met bedrijven die aan zo'n middel werken.

De Verenigde Staten voeren de race aan. Maar ook Europa probeert de toegang tot die vaccins te verzekeren. Vrijdag raakte bekend dat de Europese Commissie 300 miljoen potentiële vaccins gereserveerd heeft bij de Franse farmareus Sanofi.

GSK België

Via de overeenkomst met Sanofi hebben de 27 lidstaten van de Europese Unie de optie om het vaccin aan te schaffen. Zodra dat veilig en werkzaam blijkt, is er een contractueel kader om 300 miljoen dosissen aan te kopen namens de EU-landen.

We weten vandaag nog niet welk vaccin uiteindelijk het beste zal werken, Europa investeert in een gediversifieerde portfolio van veelbelovende vaccins op basis van verschillende technologieën.
Ursula von der Leyen
Voorzitter Europese Commissie

GSK België laat weten dat het een sleutelrol zal spelen. Het adjuvant van het vaccin, een effectversterkende stof, zal geproduceerd worden op de GSK-site in het Waals-Brabantse Waver. De adjuvanttechnologie werd dan weer ontwikkeld in de vestiging in Rixensart.

'De Europese Commissie doet alles wat ze kan om te verzekeren dat de Europeanen snel toegang hebben tot een vaccin dat veilig is en hen beschermt tegen het coronavirus', zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze spreekt van een 'belangrijke eerste mijlpaal in de veel bredere Europese vaccinstrategie'.

Meer deals

Meer deals zullen volgen, klinkt het. 'We weten vandaag nog niet welk vaccin uiteindelijk het beste zal werken, Europa investeert in een gediversifieerde portfolio van veelbelovende vaccins op basis van verschillende technologieën', zegt Von der Leyen. 'Die werkwijze verhoogt de kans om snel een werkend vaccin te bemachtigen.'

Eerder op de dag hadden Sanofi en GSK al aangekondigd dat ze samen een vaccindeal van 2,1 miljard dollar afgesloten hebben met de Verenigde Staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud