interview

Fagron: 'Vertragingen begin 2018 van de baan'

Dit is de eerste grote tegenslag voor Hans Stols, sinds hij eind 2015 CEO werd van Fagron. ©Siska Vandecasteele

De problemen met de bevoorrading zijn het eerste ernstige probleem sinds de medische groep eind 2015 onder de nieuwe CEO Hans Stols een doorstart kreeg.

Fagron, een specialist in grondstoffen voor apothekersbereidingen, biechtte bij de publicatie van zijn resultaten voor het derde kwartaal op dat het ernstige vertragingen opliep met zijn leveringen in Europa.

Fagron  schat dat 2,6 procent van de bestellingen vertraging heeft. 'De problemen begonnen lichtjes in het tweede kwartaal, vervolgens zagen we in het derde kwartaal week na week vertragingen opduiken en al hebben we intussen actie ondernomen, toch gaan we ervan uit dat de vertragingen tegen het einde van het jaar nog niet van de baan zullen zijn. Eerder in het eerste kwartaal van 2018. Al is dat ook geen garantie', duidt CEO Hans Stols in een telefonisch gesprek.

De topman bestempelt de problemen als 'substantieel'. Hij geeft aan dat 110 producten in vertraging zijn, goed voor een bedrag van 1,5 miljoen euro aan orders.

Concreet zijn het de analyses van de grondstoffen door een extern labo die in de problemen zijn gekomen. Fagron importeert de grondstoffen uit Azië en het Midden-Oosten. Voor die op de Europese markt mogen komen, moeten die producten worden gevalideerd. Het labobedrijf waar Fagron een beroep op doet, kampt met capaciteitsproblemen waardoor Fagron minder snel kan leveren.

2,6%
Naar schatting heeft 2,6 procent van de leveringen van Fagron vertraging opgelopen.

Een voorbeeld is amoxicilline, een antibioticum van Sandoz. Fagron verwerkt dit in meerdere bereidingen en brengt dat dus ook in verschillende vormen tot bij verschillende klanten. Eén product zoals amoxicilline is met andere woorden goed voor meerdere orders én meerdere klanten.

Hoeveel inkomsten Fagron exact misloopt, valt moeilijk te becijferen. Stols: 'Sommige van onze klanten wachten hun bestelling gewoon af, en dat is die 1,5 miljoen euro, maar andere stappen meteen naar een andere leverancier. Moeilijk te zeggen, dus.'

De vertragingsproblemen zijn de eerste serieuze tegenslag die de CEO meemaakt sinds hij aan het roer kwam als CEO van Fagron, in december 2015. Het bedrijf bezweek toen bijna onder een hoge schuldenberg. Stols slaagde erin, dankzij de financiële inbreng van investeerders waaronder Waterland, Marc Coucke en Filip Balcaen, om het bedrijf weer op de rails te zetten.

Overnames

Afgelopen zomer maakte Fagron zelfs weer een eerste overname bekend, in Brazilië. Sindsdien is daar nog een tweede bijgekomen, in Kroatië. Beide waren eerder kleinere overnames, maar verstevigen de positie van Fagron als grootste verkoper van farmaceutische grondstoffen wereldwijd.

Stols: 'We gaan duidelijk voor een buy & build-strategie. Dus er zullen nog overnames volgen. Er zijn verschillende gesprekken lopende, maar dit vraagt tijd. Komt er dus nog een overname in het vierde kwartaal? Ik weet het niet.'

Fagron afficheert voor het derde kwartaal een omzet van 103,6 miljoen euro. In de Verenigde Staten, na Europa en Brazilië de derde markt voor de specialist in apothekersbereidingen, daalden de inkomsten lichtjes in het jongste kwartaal. Fagron opende er nochtans pas in mei een nieuwe megafabriek voor steriele bereidingen.

'Hier, in dit segment van steriele bereidingen, is nieuwe klanten aantrekken een proces van lange adem. Ik noem dit het hockeystick-model. Je moet eerst verschillende inkoopcombinaties bekijken, ziekenhuizen bezoeken en die vervolgens overtuigen. We zijn hier nog in de beginfase', stelt Stols.

De markt voor steriele bereidingen wordt in de VS geraamd op meer dan 1 miljard dollar. Fagron hoopt op termijn, of tussen 3 à 5 jaar, hier een marktaandeel in te pikken van 100 miljoen dollar.

Outlook

Stols laat zich niet vermurwen om een groeivoorspelling te doen voor 2017. 'Ik heb een jaar geleden gezegd dat ik me niet ging binden aan een outlook voor 2017. De kwartalen zijn te verschillend. Ook voor 2018 zal ik trouwens geen outlook geven.'

Fagron, dat tot in 2015 nog Arseus heette, werd in 2009 afgesplitst van Omega Pharma en naar de beurs gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud