Fagron doet overname in Mexico

Rafael Padilla, CEO Fagron ©Merlijn Doomernik

Fagron zet zijn eerste stappen in Mexico en betaalt maximaal 21,7 miljoen euro voor Cedrosa.

Cedrosa is een leverancier van grondstoffen voor bereidingsapotheken en de farmaceutische industrie in Mexico. Het bedrijf - in de periferie van Mexico City - telt 98 werknemers en haalde vorig jaar 462 miljoen peso omzet (omgerekend 21,7 miljoen euro). De winstmarge (ebitda) bedraagt 14,5 procent wat een ebitda van 3,1 miljoen euro impliceert.

Het is al bij al een kleine deal die de groep 4,5 procent extra omzet en 3 procent extra ebitda oplevert. 

Met de overname breidt Fagron  zijn positie in Zuid-Amerika - waar het vorig jaar 100 miljoen euro omzet boekte - verder uit. In BraziliĆ« is het in tien jaar tijd onder impuls van Rafael Padilla - de huidige CEO - en na enkele overnames uitgegroeid tot de absolute leider met een marktaandeel van meer dan 50 procent. 

Groeipotentieel

Nu heeft CEO Rafael Padilla zijn zinnen gezet op Mexico.  'De Mexicaanse markt heeft een aanzienlijk groeipotentieel voor Fagron', klinkt het. 'Mexico kent dezelfde groeifactoren als BraziliĆ«, maar de markt voor gepersonaliseerde medicatie staat er nog in zijn kinderschoenen.'

Fagron betaalt voor de overname in eerste instantie 16,5 miljoen euro cash. Daar kan nog maximaal 5,2 miljoen euro bijkomen afhankelijk van de winstevolutie (ebitda) van het Mexicaanse bedrijf.  De transactie zal vermoedelijk in het derde kwartaal afgerond worden. 

Overnames zitten in het dna van Fagron. Enkele jaren geleden liep het evenwel grondig mis toen het bedrijf zich aan te grote deals had gewaagd en de markt in de VS plotseling kantelde. Fagron stond op de rand van het faillissement, maar een kapitaalverhoging van onder meer Waterland, Filip Balcaen en Marc Coucke bracht soelaas. 

Fagron zit opnieuw op het rechte pad. De vorige overname van enige omvang dateert van een jaar geleden. Toen nam het in de VS Humco over voor 47,5 miljoen dollar wat toen omgerekend 38,6 miljoen euro was. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect