Advertentie

Fagron onder druk op Europese thuismarkt

Fagron-topman Rafael Padilla. ©Merlijn Doomernik

In de thuismarkt Europa, waar Fagron kampt met groeiende concurrentie, zag de beursgenoteerde specialist in apothekersbereidingen de omzet terugvallen. Dat leert de tradingupdate voor het derde kwartaal.

Fagron , de beursgenoteerde Nederlands-Belgische leverancier van farmaceutische grondstoffen en bereidingen aan apotheken en ziekenhuizen, publiceerde woensdagochtend zijn tradingupdate voor het derde kwartaal.

De omzet in het derde kwartaal klokte af op 142,4 miljoen euro. Dat is goed 5 procent meer dan een jaar eerder, maar minder dan de 147 miljoen euro waar analisten gemiddeld op hadden gerekend.

Eens te meer was de belangrijke Europese thuismarkt - in essentie België en Nederland - de boosdoener, met een krimp van 64,1 naar 59 miljoen euro. Hier hadden analisten op een kleine groei gerekend. Organisch - gezuiverd voor wisselkoersen en overnames dus - keek de specialist in magistrale bereidingen net als over de eerste jaarhelft deze zomer tegen een krimp van bijna 10 procent aan. 

Concurrentie in thuismarkt

In Europa heeft Fagron onder meer te maken met groeiende concurrentie van Ace Pharmaceuticals, Ceban en Pharma Chemicals, waar tal van oudgedienden van Fagron de lakens uitdelen. 'Zeker in Nederland is de concurrentie groot', zegt CEO Rafael Padilla in een toelichting.

Europa weegt klassiek zwaar door in de eindafrekening bij Fagron. Vorig jaar tekende de regio voor een kleine helft van de omzet en een ruime helft van de bedrijfswinst van de groep.

Fagron wijt de gedaalde omzet in Europa aan een 'combinatie van factoren'. Het wijst erop dat bij de afdeling Brands & Essentials, die onder meer farmaceutische grondstoffen, alcoholgels en vitamines levert, de daling veroorzaakt werd door het wegvallen van de vraag naar Covid-19-gerelateerde producten en een traag herstel van de planbare zorg en doktersbezoeken.

Fagron wijst voor Europa ook op druk op de aanvoerketen door de coronapandemie en vertraging bij de ingebruikname van een herverpakkingsfaciliteit in Polen. 'We wezen eerder al op de prijsverhogingen van grondstoffen. Er zijn ook vertragingen met de leveringen van verpakkingsmaterialen', zegt Padilla.

In Noord-Amerika, waar Fagron in Wichita in de staat Kansas een megafabriek heeft voor steriele bereidingen voor ziekenhuizen, noteerde het wel een omzetgroei, van 20,7 procent, tot 46,5 miljoen euro. 'We hebben er ons aanbod al uitgebreid tot 168 producten en hebben ook nieuwe contracten kunnen afsluiten', zegt Padilla. De fabriek in Wichita realiseerde in het derde kwartaal een omzetgroei van 43 procent.

Gevolgen voor de jaarprognose

Maar dat de groeimotor van Fagron nog niet aanslaat, heeft zo zijn gevolgen voor de jaarprognose: Padilla waarschuwde in augustus al dat de jaarwinst (ebitda, de bedrijfswinst voor afschrijvingen) in het beste geval de 124 miljoen euro van 2020 zou evenaren.

Nu klinkt het dat de winst aan de onderkant van de toen aangegeven vork van 118 à 124 miljoen euro zal uitkomen.

Fagron laat nog weten dat het tijdens een Capital Markets Day in het eerste kwartaal van volgend jaar een strategische update zal presenteren, net als doelstellingen op de middellange termijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud