Fagron vindt eindelijk koper voor dwergdivisie

Fagron, de specialist in apothekersbereidingen, heeft een goed derde kwartaal achter de rug. ©Wim Kempenaers (WKB)

De specialist in apothekersbereidingen boekt een kleine winst op de verkoop van HL Technology. De kwartaalresultaten kregen een stevige boost van de enorme fabriek in Wichita.

De specialist in apothekersbereidingen   publiceerde vrijdag alleen omzetcijfers. Maar onderaan de update over het derde kwartaal stond ook nieuws.

Fagron verkocht gisteren HL Technology voor 5,2 miljoen euro, wat dit boekjaar 'een kleine boekwinst' oplevert. De tak levert materialen aan tandartsen, orthopedisten en horlogemakers.

Het is een activiteit die niet aansluit bij de rest van de groep. Bovendien genereert HL Technology amper 1,6 procent van de groepsomzet - in de eerste negen maanden 6,2 miljoen euro op bijna 400 miljoen euro. Om die redenen wordt al jarenlang verwacht dat Fagron de divisie van de hand zou doen. 

Wichita groeimotor

In Fagrons kwartaalupdate is eigenlijk maar één cijfer belangrijk. De organische groei bij constante wisselkoersen in de Verenigde Staten. En die steeg 19,5 procent. Dat is beter dan de 17 procent groei die de analisten hadden verwacht.

Dat cijfer is zo belangrijk omdat het vooral slaat op Wichita. Dat is de enorme fabriek voor steriele bereidingen - denk aan voorgevulde injectiespuiten en morfinecassettes - die Fagron neergezet heeft in die prairiestad in het hart van Amerika. Wichita heeft nu licenties op zak voor alle Amerikaanse deelstaten en moet de komende jaren een groeimotor vormen voor de groep. En dan mogen er dus niet veel haperingen zijn zoals over de eerste jaarhelft.

Over de hele groep bedroeg de organische groei bij constante wisselkoersen 9,9 procent. Ook dat overtreft de analistenconsensus van 8 procent. Fagron schrijft die groei toe aan de versnelling van de Europese activiteiten (+5,5%). Die komt er nadat de problemen in de Nederlandse bereidingsfabriek opgelost werden.

Overnames

In Latijns-Amerika was er een organische groei bij constante wisselkoersen van 8,6 procent. Met dank aan de recente overnames in Mexico en Brazilië en de cruciale vakbeurs Consulfarma die dit jaar in juli in plaats van juni viel.

De globale omzet steeg in het derde kwartaal met 20 procent tot 135,6 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect