Advertentie

Fagron weer op overnamepad

Fagron boekte over de eerste jaarhelft meer omzet en nettowinst. ©Hollandse Hoogte

Het farmabedrijf lijft voor het eerst sinds zijn wederopstanding opnieuw een sectorgenoot in. Het gaat wel maar om een kleine transactie.

De halfjaarcijfers van Fagron  blijven intussen wat onder de verwachtingen van analisten, maar beleggers reageerden desalniettemin enthousiast en stuurden het aandeel aan het begin van de handelsdag op Euronext Brussel meer dan 5 procent hoger.

Fagron is een specialist in apothekersbereidingen die de voorbije jaren amper uit het nieuws te branden was omdat de Belgische beursgenoteerde onderneming bijna kapseisde, vooral door enkele Amerikaanse overnames en de daaraan verbonden schuldenberg.

Maar een redding met de hulp van onder meer private-equitygroep Waterland en de ondernemers Filiep Balcaen en Marc Coucke bracht Fagron weer op de rails. Het bedrijf kon ruim 200 miljoen euro vers geld ophalen en zijn balans opkuisen, waardoor de schuldgraad aanzienlijk zakte.

Opvallend genoeg gaat Fagron nu relatief snel na zijn wederopstanding weer op het overnamepad. Het meldde vrijdag bij de publicatie van de halfjaarresultaten een kleine overname die begin augustus afgerond werd, de eerste na de verrijzenis.

Het gaat om Kemig, een leverancier van farmaceutische grondstoffen en verpakkingsmaterialen aan apotheken en groothandels in Kroatië en Bosnië en Herzegovina. In Kroatië is Kemig marktleider in de verkoop van farmaceutische grondstoffen. Het in Zagreb gevestigde Kemig heeft in 2016 een omzet van ongeveer 4 miljoen euro behaald en een bedrijfskasstroommarge die beneden het gemiddelde van Fagron Europa ligt. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

DNA

CEO Hans Stols had eerder al enkele malen aangegeven dat Fagron weer aan acquisities dacht. 'Overnames zitten in het DNA van Fagron. Ze zullen opnieuw op de radar komen.' Tegelijk gaf hij aan dat grote deals niet moesten worden verwacht.

Tegelijk blijft de groep zich verder stroomlijnen. Zo heeft ze in juni een bereidingsfaciliteit in Parijs verkocht omdat die beperkt winstgevend is en over weinig groeipotentieel beschikt. De bereidingsfaciliteit realiseerde een omzet van 9,7 miljoen euro in 2016. Over de eventuele verkoop van de dentale en orthopedische tak HL Technology, waarvoor de strategische opties onderzocht werden, is er echter nog geen aankondiging. Volgens Fagron volgen er nadere mededelingen 'wanneer daar aanleiding toe is'. 

Wichita

Fagron kan onder meer weer op overnamepad gaan omdat het betere cijfers neerzet. In de eerste jaarhelft ging de omzet 5,5 procent hoger naar bijna 222 miljoen omzet (inclusief HL Technology), iets minder dan de verwachtingen van de analisten (223,5 miljoen). Het bedrijf werd wel geholpen door wisselkoerseffecten, onder meer die van de Brazilaanse real. Tegen constante koersen was er echter nog een inkomstengroei van 0,7 procent.

Ook in Noord-Amerika, waar Fagron kampte met krimpende cijfers, knoopt het weer aan met groei: de omzet gaat er 4,7 procent hoger naar bijna 40 miljoen euro (+1,6% tegen constante koersen). Maar over de eerste prestaties van de nieuwe fabriek voor steriele bereidingen in Wichita, die de aandelenkoers de jongste tijd aanvuurde en op termijn flink wat omzet moet opleveren, blijft Fagron nogal vaag. De sinds maart 2017 operationele fabriek 'presteert conform de verwachting van de onderneming', aldus het persbericht. Fagron meldt wel dat de steriele bereidingsactiviteiten in de VS in het eerste semester van 2017 een omzetgroei optekenden van 22,7 procent, volgens Stols 'een duidelijke versnelling in vergelijking met eerdere semesters'.

In Europa (inclusief Zuid-Afrika en Australië), naar omzet veruit de belangrijkste tak, kwam er 2,8 procent bij tot bijna 129 miljoen euro. Zuid-Amerika tekende de sterkste groei op (+17,2%), maar tegen constante wisselkoersen gingen de inkomsten daar goed 2 procent naar beneden. 

Analisten

Met 48,1 miljoen euro bleef de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) iets onder de verwachte 48,5 miljoen waar enkele analisten gemiddeld op mikten. Die zijn misschien ook teleurgesteld omdat Fagron zich nog niet waagt aan een jaarprognose. Netto klom de winst van het bedrijf 27 procent naar 21 miljoen euro, geholpen door lagere kosten, minder afboekingen en lagere belastingen. De schuldgraad (nettoschuld over rebitda) daalde van 3,18 naar 2,66 (inclusief de aflossing van een forse obligatielening begin juli). Volgens Fagron is dat ruimschoots binnen de convenanten van de leningen.     

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud