1

Fusie farmagroothandels roept vragen op

©Hollandse Hoogte

De overname van de Belgische farmagroothandel Belmedis door Celesio krijgt nog geen groen licht. Er is bijkomend onderzoek nodig.

Eind 2015 raakte bekend dat Celesio , de meerderheidsaandeelhouder van PCB en een dochter van de Amerikaanse groep McKesson, van plan was de Belgische distributieactiviteiten van de Franse coöperatieve Welcoop over te nemen.

Het ging om Belmedis, de tweede grootste farmagroothandel in ons land,  om de ‘pre-wholesaler’ Cophana, om Alphar Partners en om een meerderheidsbelang in Sofiadis, een aankoopvereniging van ruim 400 onafhankelijke apothekers. Celesio nam daarnaast ook het kleine Spaanse tradingbedrijf Espafarmed over.

De Belgische regering belastte begin februari de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) met het onderzoek naar de krachtenbundeling. Aangezien de concentratie bijna uitsluitend de Belgische markt betreft, kon de Europese Commissie daarmee instemmen, meldde ze in april.

Nog geen groen licht

Nu blijkt dat bijkomend onderzoek zal worden verricht. Het Mededingingscollege van de BMA heeft beslist 'de procedure van bijkomend onderzoek in te zetten', luidt het in een mededeling. Er is met andere woorden nog geen groen licht voor de grootschalige transactie.

De BMA zegt niet of er een link is tussen de concentratie in de sector van de farmagroothandels en het onderzoek naar prijsafspraken in die sector, dat eind november aan het licht kwam. Door die prijsafspraken zouden Belgische apotheken jarenlang benadeeld zijn.

Celesio heeft met PCB al de grootste farmagroothandel van België in handen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content