Galapagos-aandeel schiet fors omhoog

Onno van de Stolpe ©BLOOMBERG NEWS

Het biotechaandeel schiet als een pijl omhoog na 'veelbelovende' resultaten voor een potentieel medicijn om een dodelijke longziekte te behandelen.

Het medicijn van Galapagos   (met codenaam GLPG1690) stopt de progressie van de dodelijk longziekte IPF. Het bedrijf deed onderzoek bij 17 patiënten die het middel gedurende 3 maanden kregen toegediend. 'De resultaten zijn veelbelovend en overtreffen die van andere studies', klinkt het. Het medicijn had bovendien geen onoverkomelijke neveneffecten.

IPF (idiopatische longfibrose) is een agressieve longziekte die jaarlijks 75.000 mensen treft in de VS en Europa. Eens de diagnose is gesteld, hebben patiënten slechts enkele jaren meer te leven. Er zijn sinds kort twee medicijnen (van Roche en Boehringer Ingelheim) op de markt die de achteruitgang van de longen vertragen, maar de ziekte stabiliseren of genezen is nog niet mogelijk. Ondanks de limieten van die twee medicijnen, haalde ze het voorbije halfjaar samen al zo'n 800 miljoen euro omzet. 

Dit is heel duidelijk een grote stap in de goede richting.
KBC Securities

Volgens experts zou de markt voor IPF-medicijnen binnen 5 jaar kunnen groeien tot 2,4 à 3,2 miljard dollar per jaar. Galapagos lijkt goed op weg om daar een stuk van in te nemen. 'Dit is heel duidelijk een stap in de goede richting', aldus Sandra Cauwenberghs, analiste van KBC Securities. 

Maar Galapagos heeft nog veel werk voor de boeg - het onderzoek zit nog in de prille fase 2a - en moet de resultaten nog bevestigen in grotere patiëntenstudies. 'We zijn van plan die snel op te starten. De gesprekken met de bevoegde instanties zijn bezig', klinkt het.

Fast track

Mogelijk mag Galapagos het onderzoek via een 'fast track' voortzetten. Dat is een voorkeursbehandeling die doorgaans wordt verleend voor medicijnen die een zware ziekte aanpakken waarvoor nog geen degelijke producten beschikbaar zijn. Zo'n fast track betekent dat het onderzoek op het einde van de rit veel minder kost en dat het middel sneller dan gewoonlijk op de markt kan komen. 

Het zijn de eerste resultaten voor GLPG1690 die echt van tel zijn en die voor de eerste keer de werking van het middel bloot leggen. Hoewel filgotinib - het middel tegen onder reuma en de ziekte van Crohn - hét uithangbord blijft van het biotechbedrijf heeft GLPG1690 het potentieel uit te groeien tot een tweede motor

Waarde

Analisten van Citi plakten eerder dit jaar - toen het nog helemaal gissen was naar de werking van het medicijn - al een waarde van zo'n 6 euro per aandeel op dit onderzoeksprogramma.

'Het succes met GLPG1609 is een belangrijke mijlpaal voor ons technologieplatform', aldus Galapagos. Het bedrijf heeft voor dit onderzoek de hele weg van A (het doorgronden van een nieuw mechanisme hoe de ziekte zich ontrolt) tot Z (het zoeken naar en het finetunen van een molecule die dat mechanisme lam legt) afgelegd. 

Analisten reageren erg enthousiast. Het aandeel schoot bij opening van de handel meer dan 15 procent hoger en over de middag kwam daar nog stevig wat winst bij . Na de middag praatte topman Onno van de Stolpe zelf wat lucht uit de koers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content