Galapagos keldert na gefaald artrosemiddel

Enorm balen maar de risico's van het vak, reageert CEO Onno van de Stolpe. ©BELGA

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos zet zijn onderzoek naar een medicijn tegen artrose in de knie stop. Beleggers duwen de verkoopknop in.

Galapagos en het Franse Servier zoeken al sinds 2010 samen naar een artrosemedicijn. Uit een studie met 932 patiënten (fase 2) blijkt nu dat het middel – onder de codenaam GLPG1972 - niet werkt.

De patiënten werden een jaar opgevolgd. De hoop was dat de behandeling het kraakbeenverlies in de knie kon verminderen of stoppen, maar dat was dus niet het geval. ‘Er was geen significant verschil tussen de patiënten die het medicijn en die die een placebo kregen’, luidt het.

Dit is niet waar we op hoopten.
Walid Abi-Saab
Hoofd onderzoek Galapagos

‘Hoewel dit resultaat niet is waar we op hoopten, draagt deze studie bij aan de kennis over artrose, een ziekte waarvoor een belangrijke medische nood blijft bestaan', aldus Walid Abi-Saab, Chief Medical Officer bij Galapagos.

Bij de ondertekening van de samenwerking werd destijds gemeld dat Galapagos op termijn kon rekenen op zo'n 300 miljoen euro betalingen van Servier. Een twintigtal miljoen stroomde al binnen, maar op de rest hoeft CEO Onno Van De Stolpe niet meer te rekenen.

Artrose blijft een moeilijk ziektedomein om aan te pakken. Middelen om de artrosepijn te bestrijden zijn er wel, maar medicijnen die het probleem oplossen nog onvoldoende. Bij artrose of osteoartritis verdwijnt het kraakbeen tussen de botten, waardoor die over elkaar kunnen schuren.

Geen paniek

100
kleine impact
Het beurshuis UBS plakte een waarde van iets meer dan 100 miljoen euro op het onderzoek. Weinig, in vergelijking met de 7,7 miljard euro beurswaarde.

Analisten hielden in hun waarderingsmodellen nog niet veel rekening met dit ene onderzoek. Ze schatten de kans op succes vrij laag in. Het beurshuis UBS plakte een waarde van iets meer dan 100 miljoen euro op het onderzoek. Bij Jefferies was dat 300 miljoen euro, maar ook dat was nog vrij weinig tegenover de huidige 7,7 miljard euro beurswaarde.

Een onoverkomelijk probleem is de stopzetting van het onderzoek dus niet, maar een opsteker was welkom geweest.

Eerdere tegenslag

Eerder dit jaar kreeg Galapagos al een zware tegenslag te verwerken met zijn goudhaantje filgotinib. Terwijl het reumamiddel in Europa en Japan groen licht kreeg voor commercialisering, houdt de Amerikaanse FDA de verkoop in de VS nog tegen wegens bezorgdheid over de bijwerkingen bij de hoogste dosis.

Het aandeel kelderde die dag met 25 procent, en ook in de nasleep bleef het aandeel kwakkelen. Zelfs het enthousiasme van het beurshuis Jefferies - een grote fan van het eerste uur - is intussen getemperd.

De beurskoers van Galapagos is sinds de piek in februari exact gehalveerd. Het contrast met het wonderjaar 2019 (zie grafiek) is groot. Galapagos is nu niet langer het waardevolste biotechbedrijf van de Lage Landen. Die eer gaat nu naar het Gentse Argenx.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud