Galapagos sleutelt aan verdedigingsmuur tegen overname

Onno van de Stolpe van Galapagos (rechts), naast Edwin Moses van Ablynx. Van de Stolpe wil dat zijn bedrijf een ander lot kent dan onder meer Abynx en niet wordt overgenomen door een groot buitenlands farmabedrijf. ©Karoly Effenberger

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos wil niet dezelfde weg opgaan als Ablynx en Tigenix en worden opgeslorpt door een grote buitenlandse speler. Daarom bouwt het een 'verdedigingsmuur' tegen overnemers.

Met name tegen het Amerikaanse Gilead, dat al een belang van 15 procent heeft in Galapagos  en dat mogelijk aast op een overnamebod, wil Galapagos zich beschermen. Het bedrijf is op zoek naar een tweede farmabedrijf dat meer dan 10 procent wil nemen in Galapagos, waardoor het beschermd zou zijn tegen een eventueel overnamebod.

Dat kondigde Onno van de Stolpe, de Nederlandse CEO van Galapagos, aan op een nieuwjaarsbijeenkomst van het bedrijf, schrijft het Financieele Dagblad.

Volgens de Belgische vennootschapswet kan een overnemer die minstens 90 procent van zijn prooi binnenhaalt zijn bod verlengen, en vanaf 95 procent een uitrookbod op de rest lanceren. Een tweede aandeelhouder die meer dan 10 procent bezit, kan daartegen dus een blok vormen.

Galapagos heeft zijn hoofdzetel in Mechelen, maar is ook gevestigd in Leiden. Het aandeel noteert op Euronext.

Ablynx

Met die strategie wil van de Stolpe ervoor zorgen dat zijn bedrijf niet dezelfde weg opgaat als onder meer Ablynx. Het Gentse biotechbedrijf kwam vorige maand in handen van het Franse farmaconcern Sanofi voor 3,9 miljard euro na een biedstrijd van enkele weken. 

'Voor aandeelhouders is dat mooi, maar ik vind het jammer'
Onno van der Stolpe
CEO Galapagos

'Voor aandeelhouders is dat mooi, maar ik vind het jammer', zei van de Stolpe op de bijeenkomst. 'Van Ablynx blijft niets over.' De Galapagos-topman zegt dat de grote farmabedrijven die biotechbedrijven opkopen niet geïnteresseerd zijn in onderzoeksprogramma's en enkel oog hebben voor medicijnen die bijna of volledig zijn goedgekeurd door de autoriteiten.

Artritis

Galapagos is met een beurswaarde van 4,5 miljard dollar na het Deens-Nederlandse Genmab het op een na grootste beursgenoteerde biotechbedrijf van Europa.

Gilead is een belangrijke partner voor Galapagos sinds 2015 voor de ontwikkeling van filgotinib, een middel om reumatoïde artritis en tal van andere ontstekingsziektes te behandelen. Als onderdeel van de deal die toen werd afgesloten, zou het Amerikaanse bedrijf twee jaar lang zijn aandelen niet verkopen en geen overnamebod op Galapagos lanceren. Die termijn is verstreken bij het begin van 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content