Geneesmiddel voor beenmergkanker op Amerikaanse markt met Leuvense hulp

©Siska Vandecasteele

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA keurt een geneesmiddel voor beenmergkanker goed dat gebaseerd is op een ontdekking van onderzoekers aan de KU Leuven.

Het medicijn - Selinexor - werd ontwikkeld door Karyopharm Therapeutics. Dat meldt de KU Leuven maandag.

Multipel myeloom of de ziekte van Kahler is een kanker van plasmacellen die vooral mensen boven 60 jaar treft. Wereldwijd lijden 230.000 mensen aan de eerder zeldzame variant van beenmergkanker. België telt 4.000 patiënten en elk jaar komen er 750 bij.

Ongeneeslijk

We hebben de inhibitoren gevonden tijdens een zoektocht naar remmers van hiv.
Dirk Daelemans
KU Leuven

Multipel myeloom is ongeneeslijk. Patiënten met een hardnekkige vorm die hervallen na behandeling met de meest effectieve beschikbare geneesmiddelen hebben een levensverwachting van drie tot vijf maanden. Een recente klinische studie toonde aan dat het geneesmiddel XPOVIOTM, beter bekend als Selinexor, het leven van patiënten met die terugkerende kanker met gemiddeld acht maanden kan verlengen. Patiënten bij wie de behandeling aansloeg, leefden gemiddeld nog vijftien maanden.

Selinexor remt exportine 1 (XPO1), een eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van andere eiwitten die de groei van tumoren verhinderen. Inhibitoren die XPO1 remmen, herstellen de lokalisatie van eiwitten waardoor kankercellen sterven.

Eerste van zijn soort

Professor Dirk Daelemans van het Rega Instituut aan de KU Leuven ontdekte de XPO1-inhibitoren samen met zijn collega's Christophe Pannecouque en Wim Dehaen. Daelemans ondertekende een samenwerkingsverband met Karyopharm Therapeutics, het Amerikaanse bedrijf dat Selinexor nu in de VS op de markt mag brengen.

'Selinexor is het eerste medicijn van zijn soort. We hebben de inhibitoren gevonden tijdens een zoektocht naar remmers van hiv', zegt Daelemans. Het medicijn is ook ingediend bij het European Medicines Agency, dat tegen het einde van het jaar een uitspraak doet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect