Gentse kamelenstartup krijgt miljoenen van Roche

Confo Therapeutics is een spin-off van de VUB dat zijn inspiratie haalt uit antilichamen van kamelen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. ©© Keren Su/ CORBIS

Biotechbedrijf Confo Therapeutics dat net als Ablynx en Argenx nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt op basis van antilichamen van kamelen, heeft een nieuwe farmapartner kunnen strikken. Roche legt 6 miljoen euro op tafel.

De VUB-spin-off Confo Therapeutics gaat samen met de Zwitserse geneesmiddelenreus Roche speuren naar nieuwe behandelingen voor neurologische aandoeningen en ontwikkelingsstoornissen.

Roche betaalt Confo Therapeutics, dat gevestigd is in Gent, voor zijn speurwerk 6 miljoen euro tijdens de eerste 30 maanden van de samenwerking. Wanneer dat iets oplevert volgen er mijlpaalbetalingen telkens de testen op patiënten naar een volgende fase gaan. Die mijlpaalbetalingen kunnen oplopen tot 81,5 miljoen euro. En wanneer er uiteindelijk geneesmiddelen op de markt komen, krijgt Confo een deel van de opbrengst via royalty's.

CEO Cedric Ververken is blij met deze deal die volgt op een samenwerkingsakkoord met het Scandinavische Lundbeck in september: 'De beslissing van een wereldspeler om met Confo Therapeutics samen te werken valideert opnieuw de waarde van de Confo-technologie en de capaciteiten van ons team'.    

Kamelen

Confo Therapeutics werd opgericht door de VUB-professor Jan Steyaert, een van de medestichters van Ablynx. Het biotechbedrijf maakt gebruik van de antilichamen van kamelen om hersenziektes te behandelen. De antilichamen spelen de rol van schakelaars en die molecules in het lichaam aan en uit kunnen zetten om een ziekte af te blokken.

Het bedrijf heeft heel wat ervaren Belgische biotechmanagers aan boord. CEO Ververken kwam over van Ablynx. De onderzoeksdirecteur (CSO) is Christel Menet, de ontdekker van filgotinib, de reumapil die Galapagos op de markt wil brengen.

Confo haalde twee jaar geleden 6,7 miljoen euro kapitaal op bij de investeringsfondsen Capricorn, Qbic, Sofi, een fonds van de universiteit van Michigan , de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), het biotechfonds V-Bio en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect