Google en Novartis testen 'slimme' ooglens

De contactlens van Google. ©ANP Communique

Google en de farmagroep Novartis zullen in 2016 hun 'slimme' contactlens testen op mensen. Het gaat om ooglenzen die een leesbril kunnen vervangen.

Google en de Zwitserse farmagroep kondigden in de zomer van vorig jaar een samenwerking aan om samen een 'slimme' contactlens op de markt te brengen. Dat onderzoek is goed gevorderd, waardoor volgend jaar kan worden gestart met testen op mensen. Het gaat hier om ooglenzen die een leesbril kunnen vervangen.

Lenzen om bijziendheid te corrigeren zijn al jaren goed ingeburgerd, maar lenzen voor mensen die door hun oudere leeftijd minder goed dichtbij kunnen zien, zijn moeilijk te ontwikkelen. Google en Novartis denken hiervoor een oplossing te hebben gevonden.

Google en Novartis werken daarnaast ook aan een ooglens met een chip, geschikt voor diabetespatiënten. De chip meet het suikergehalte in het bloed, waardoor een bloedstaal overbodig wordt.

Novartis-CEO Joe Jimenez stelde aanvankelijk dat er minstens vijf jaar onderzoek nodig zou zijn om de hoogtechnologische lens uit te brengen. Hij bevestigt dat alles volgens plan verloopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud