1

Groothandelaar in farma geschorst op de beurs

Apothekers zijn vermoedelijk jarenlang opgelicht geweest door de groothandel. ©Merlin Daleman / HH

PCB is sinds deze morgen geschorst op de beurs van Brussel. Allicht heeft de maatregel te maken met het onderzoek naar kartelafspraken tussen de groothandelaars in geneesmiddelen en gezondheidsproducten.

PCB, de juridische entiteit boven Pharma Belgium, is voor iets meer dan 13 procent vrij verhandelbaar op de beurs. Voor de overige 87 procent is het bedrijf in handen van het Duitse Celesio, de grootste groothandelaar in farmaceutische producten van Europa.

Het aandeel van is sinds deze morgen geschorst op Euronext. Een reden werd nog niet meegedeeld.

Kartelafspraken

Vermoedelijk heeft de schorsing te maken met het onderzoek naar kartelafspraken in de sector, die gisteren aan het licht werden gebracht door de concurrentiewaakhond. Die vermeldde Pharma Belgium, het Belgische fililaal van Celesio, als een van de vijf voornaamste actoren in de prijsafspraken die de voorbije jaren werden gemaakt.

Philippe Lacroix, de managing director van Pharma Belgium en bestuurder van PCB, weigerde gisteren commentaar te geven op het onderzoek van de Mededingingsautoriteit. Vandaag liet hij weten dat er later een persbericht komt. Hij verkoos nog geen details vrij te geven.

Huiszoekingen

Groothandelaars zoals PCB nemen geneesmiddelen en gezondheidsproducten af van de farma-industrie en de medische labo's om die vervolgens aan de apothekers te leveren.

De groothandel heeft mogelijk meer dan tien jaar overeenkomsten gesloten om prijzen en marktaandelen vast te leggen en heeft op die manier mogelijk evengoed de farmaproducenten als de apothekers opgelicht.

Volgens Véronique Thirion, auditeur-generaal van de Mededingingsautoriteit, gaat het om een zwaar dossier van kartelvorming. Er zijn gisteren een reeks huiszoekingen gebeurd, maar het onderzoek kan nog maanden duren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content