Hyloris lanceert start-up voor vaginale infecties

Stijn Van Rompay, bij de beursgang van Hyloris in juni 2020. ©Tim Dirven

Hyloris gaat samenwerken met het Vlaamse familiebedrijf Purna voor de ontwikkeling van een betere versie van Daktarin, wereldwijd de best verkopende behandeling tegen vaginale schimmelinfecties.

Hyloris , het farmabedrijf van de ondernemer Stijn Van Rompay, gaat in de komende jaren tot 4,3 miljoen euro investeren in Purna Female Healthcare (PFH). Dat is een spin-off van Purna Pharmceuticals, een Antwerps familiebedrijf dat allerhande producten - waaronder Voltaren - produceert in opdracht van grote farmabedrijven.

Sinds enkele jaren zet Purna ook in op eigen onderzoek. Het werkte bijvoorbeeld in alle luwte samen met de KU Leuven en de UAntwerpen aan een betere versie van miconazole, bij ons beter bekend onder de merknaam Daktarin.

Daktarin is het meest gebruikte geneesmiddel tegen de schimmelinfectie vulvovaginal candidiasis (vvc), waar de helft van alle vrouwen ooit last van heeft. Die geneesmiddelenmarkt wordt wereldwijd geschat op bijna 1 miljard dollar per jaar.

Hoestpastilles

Voor 20 procent van de patiënten voldoet de standaardmedicatie niet en komt de infectie keer op keer terug. Voor die groep vrouwen is nu een nieuw strijdmiddel in de maak: een combinatiezalf van miconazole en domiphen bromide, een stof die ook in de hoestpastilles van Nurofen zit. Universitaire onderzoekers kwamen het winnende duo - na testen met duizenden andere combinaties - op het spoor, patenteerden de ontdekking en verkochten de licentierechten aan PFH.

20%
Hyloris krijgt een belang van 20 procent in de spin-off. Ook Creafund, waarachter onder meer de familie Desimpel schuilt, stapt mee in.

Nu gaat ook Hyloris mee in het avontuur, net als Creafund, het investeringsfonds waarachter een 50-tal families zoals de familie Pollet en Desimpel schuilen. Hyloris stopt in eerste instantie 1,3 miljoen euro toe. De rest volgt als het onderzoek vordert. In ruil krijgt Hyloris een belang van 20 procent in de start-up PFH.

De centen volstaan volgens Hyloris-oprichter Stijn Van Rompay om het product in verschillende fases op patiënten te testen en het klaar te maken voor verkoop over enkele jaren.

De investering past in de strategie van Hyloris, dat geen klassiek farmabedrijf is, maar vertrekt van geneesmiddelen waarvan het patent vervallen is. Het maakt daar nieuwe middelen van, in een andere toedieningsvorm of door ze te mengen met andere moleculen.

Er is wereldwijd potentieel, want schimmelinfecties kom je overal tegen.
Stijn Van Rompay
Oprichter en CEO Hyloris

Hyloris waagt zich enkel aan projecten die naar verwachting maximaal 7 miljoen euro kosten en maximaal vijf jaar vergen om af te ronden. ‘Bij deze investering kunnen we alle hokjes aanvinken. Er is ook wereldwijd potentieel, want schimmelinfecties kom je overal tegen.’

Hyloris maakte vorig jaar zijn intrede op de Brusselse beurs en haalde daarbij 62 miljoen euro op. Het heeft intussen zijn eerste twee medicijnen op de markt, waaronder een krachtige pijnstiller die wordt omschreven als een combinatie van ibuprofen en paracetamol in een intraveneuze versie.

Hyloris maakte zijn debuut aan 10,75 euro per aandeel. Het aandeel bewoog lange tijd amper, maar schoot na een lovend rapport van beurshuis Berenberg als een raket omhoog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud