IBA duikt diep in het rood

Olivier Legrain, de CEO van IBA ©Dieter Telemans

De Waalse specialist in bestralingsapparatuur IBA incasseert een jaarverlies van 39 miljoen euro, flink meer dan verwacht. De beurskoers krijgt in een eerste reactie een zware dreun.

Het is even schrikken voor beleggers in IBA . De Waals-Brabantse technologiehoop komt voor 2017 uit op een omzet van 287,4 miljoen euro en een nettoverlies van 39 miljoen euro. Dat is ver beneden de verwachtingen. Ter vergelijking: de analisten van KBC Securities hadden verwacht dat de omzet op 322 miljoen euro ging uitkomen, met een verlies van slechts 2 miljoen euro.

De jaaromzet ligt 12,6 procent lager dan in 2016. Dat schrijft het bedrijf toe aan interne tegenslagen, een algemene vertraging van de markt en de toenemende concurrentie.

Het zware verlies is deels te wijten aan een fiscale tegenvaller van 16,1 miljoen euro, maar ook zonder die uitzonderlijke kosten komt IBA op donkerrode cijfers uit. In 2016 was er nog 24,4 miljoen euro winst. Het operationeel resultaat is 11,6 miljoen euro negatief, terwijl KBC Securities maar op 2 miljoen euro in het rood gerekend had.

Cash is op

De netto cashpositie ging van een buffer van bijna 45 miljoen euro eind 2016 naar 15,5 miljoen euro negatief een jaar later. IBA zegt wel over voldoende kredietlijnen van de banken te beschikken.

'Het was een uitdagend jaar voor IBA, met een tragere markt en projectvertragingen', zegt CEO Olivier Legrain. 'Maar we hebben duidelijke competitieve sterktes en een strategie om op een winstgevende manier de verwachte marktgroei op lange termijn te vatten.'

Over wat dat voor de eerstkomende kwartalen betekent, doet het bedrijf geen uitspraken. Er wordt ook met geen woord gerept over de dividendpolitiek.

Legrain: 'We blijven vertrouwen hebben in ons groeipotentieel op lange termijn. Hoewel de huidige marktomstandigheden het moeilijker maken om ons groeipad in de nabije toekomst te voorspellen zullen we de markt informeren over onze vooruitgang in de loop van het jaar.'

Het bedrijf kondigt aan te stoppen met een volwaardige financiƫle rapportering per kwartaal. Het beperkt zich voortaan tot halfjaar- en jaarcijfers.

'Gouden jaar' wordt nachtmerrie

Begin 2017 liet Legrain nog uitschijnen dat het bedrijf een gouden jaar tegemoet ging met een groei van 15 procent en een winstmarge van 11 procent. De winst zou op 42 miljoen euro uitkomen. Vier winstwaarschuwingen later blijkt van enige rendabiliteit geen sprake.

De problemen in 2017 situeerden zich in de kerndivisie waar IBA zich bezighoudt met protontherapie. IBA is de wereldleider in protontherapie, een kankerbehandeling die het best te omschrijven valt als scherpschieten op tumoren. Terwijl de klassieke bestraling van een tumor ook veel gezond weefsel aantast, kan je met protontherapie heel gericht mikken, zodat er minder collateral damage is.

Maar het bouwen van de protontherapiecentra bleek duurder en complexer dan verwacht. Bovendien snoepte de Amerikaanse rivaal Varian steeds meer marktaandeel van IBA af, met de gekende winstwaarschuwingen tot gevolg.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud