IBA krijgt kleinste tak niet verkocht

©IBA

IBA-topman Olivier Legrain had nog dit jaar een beslissing beloofd, maar het afstoten van de afdeling dosimetrie sleept aan.

De specialist in kankerbestrijding IBA   begon in de zomer een 'strategische denkoefening' over zijn divisie dosimetrie, die de bestralingsdosis meet en levert.

Door de tak te verkopen, te fuseren of naar de beurs te brengen wil Legrain meer geld en managementtijd vrijmaken voor zijn kwakkelende kernactiviteit protontherapiecentra. Het beurshuis Degroof Petercam schat de waarde van de divisie op 57 à 68 miljoen euro. 

De beslissing zou eind dit jaar vallen, maar in een persbericht meldt IBA er nog geen besluit is genomen. 'De gesprekken over de verschillende opties gaan voort.'

Charleroi

IBA meldt voorts dat het van de universiteiten van Brussel, Luik, Namen en Bergen een bestelling binnenkreeg om in Charleroi een protontherapiecentrum te bouwen. De Waalse regering betaalt in de komende dagen 25 tot 30 miljoen euro, luidt het.

Eerder haalde de Waalse wereldspeler een soortgelijk centrum binnen bij de KU Leuven en de UGent. Dat Leuvense centrum op de site van Gasthuisberg wordt volgend jaar in gebruik genomen. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaf vorig jaar wel aan dat protontherapie op dit moment slechts inzetbaar is voor een zeer beperkt aantal indicaties. Het aantal patiënten dat daarmee behandeld kan worden is met andere woorden heel laag. 'Het Leuvense protontherapiecentrum volstaat ruimschoots om deze patiënten te helpen', luidt het op het kabinet van De Block. De minister sloot ook overeenkomsten met erkende centra in het buitenland. Het Riziv komt tussen in de kosten voor de behandeling en in de reis- en verblijfskosten. 

Door die bestaande opties zag De Block het nut niet van een tweede centrum op een boogscheut van Leuven. Maar nu het er toch komt (tegen 2023) zullen ook de patiënten in het ziekenhuis Marie Curie in Charleroi hun behandeling terugbetaald krijgen. Critici stellen dat het voor de twee centra, gezien het beperkte aantal patiënten, niet evident zal zijn om rendabel te opereren. 

 

Nieuw winstalarm?

Charleroi is de zevende protontherapiedeal die IBA dit jaar binnenhaalt. Maar slechts drie komen in het orderboek, de andere vier wachten nog op financiering of administratieve goedkeuring. 

ING-analist Giel-Jan Triest ging in zijn model voor dit jaar uit van vijf of zes afgeronde deals in het orderboek. Hij besluit dat de kans op een nieuw winstalarm op de korte termijn nog altijd groot is. IBA waarschuwde sinds mei vorig jaar al vier keer voor lagere winst.

Degroof Petercam verwacht, na een gesprek met het management, dat de doelstellingen voor 2018 worden gehaald: een positief bedrijfs- én nettoresultaat, ondanks de rode cijfers over de eerste jaarhelft. Het beurshuis handhaaft niettemin zijn 'houden'-advies omdat het plaatje op de lange termijn niet zo rooskleurig is. 'In het huidige klimaat duurt het voor IBA langer om deals binnen te halen. Door die onzekerheid zijn we op ons hoede voor het potentieel van het bedrijf.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect