Israëlische wetenschappers printen miniatuurhart met menselijk weefsel

Professor Tal Dvir toont wat volgens hem het eerste ge-3D-printe hart ter wereld is. ©REUTERS

Het hart is ongeveer zo groot als dat van een konijn en moet nog leren zich als een hart te gedragen.

Israëlische wetenschappers hebben een miniatuurhart voorgesteld dat volgens hen het eerste is dat door een 3D-printer met menselijk weefsel is gemaakt. De universiteit van Tel Aviv stelde het prototype maandag voor.

'Dit is de eerste keer dat iemand ergens succesvol een volledig hart heeft gebouwd en geprint, vol met cellen, bloedvaten, holtes en kamers', zegt professor Tal Dvir, die het onderzoek leidde. Volgens de universiteit waren wetenschappers er tot nog toe enkel in geslaagd weefsel met bloedvaten te printen.

Dvir beklemtoonde het belang van een hart dat met de eigen cellen en het biologische materiaal van de patiënt wordt gemaakt om de risico's van afstoting van een implantaat uit te schakelen.

Hart van een embryo

Grotere menselijke harten vereisen dezelfde technologie.
Tal Dvir
Professor

Journalisten konden het hart zien tijdens het ongeveer drie uur durende printproces. Het hart heeft ongeveer de omvang van dat van een konijn. 'Maar grotere menselijke harten vereisen dezelfde technologie', zegt Dvir.

De volgende stap is de geprinte harten in een laboratorium te kweken en te leren zich als een hart te gedragen. De huidige staat van het primitieve hart kan worden vergeleken met het hart van een embryo.

'De cellen moeten een pompvaardigheid vormen. Ze kunnen nu samentrekken, maar we moeten hen doen samenwerken', zegt de professor. Daarna zijn de wetenschappers van plan zo'n hart in kleine dieren als konijnen of ratten in te planten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect