Janssen Pharma schort vaccinonderzoek op

Paul Stoffels, hoofd wetenschappelijk onderzoek bij Johnson & Johnson ©Photo News

De farmareus wil eerst een 'nog onverklaarde ziekte' bij een van de testpersonen uitklaren. Hetzelfde gebeurde vorige maand bij het rivaliserend vaccinonderzoek van AstraZeneca.

Johnson & Johnson zet tijdelijk het onderzoek naar een vaccin voor Covid-19 stop. Dat maakte de Amerikaanse farmareus maandagavond in een persbericht bekend. Onderzoeksdochter Janssen Pharma test sinds vorige maand het experimentele vaccin in de derde en laatste onderzoeksfase op 60.000 proefpersonen verspreid over de wereld, nadat het initieel onderzoek, onder meer op een groep Belgische vrijwilligers beloftevol was gebleken.

Het J&J-onderzoek ligt even stil na een 'onverklaarde ziekte' bij een van de proefpersonen. De oorzaak moet uitgeklaard worden voor de proeven hervat worden.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

J&J - dat vandaag met zijn financieel kwartaalrapport komt - benadrukt dat dat soort pauzes logisch zijn, zeker in tests die tienduizenden proefpersonen omvatten.

Eerder moest het Britse AstraZeneca zijn vaccintests tijdelijk opschorten. AstraZeneca heeft nu zijn onderzoek in samenwerking met de universiteit van Oxford hervat in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Zuid-Afrika, maar wacht op groen licht in de Verenigde Staten.

Er is nu veel meer aandacht voor elke horde in het onderzoek omdat de hele wereld zeven maanden ver in een pandemie smacht naar goed nieuws over een vaccin. Bij die hoop staan J&J en AstraZeneca als frontrunners in hun vaccinonderzoek. J&J hoopt eind dit of begin volgend jaar de resultaten van het vaccinonderzoek te publiceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud