Klein probleem, grote koersval voor Acacia

Acacia wil in het tweede kwartaal van vorig jaar een middel lanceren dat misselijkheid door kankerbehandelingen vermindert. ©BELGA

Acacia krijgt kritiek van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond over de leverancier van een ingrediënt voor zijn middel Barhemsys. Het aandeel zakt maandag met ruim een vijfde. Volgens het bedrijf is er eigenlijk niet veel aan de hand.

De Amerikaanse farmaregulator Food and Drug Administration (FDA) heeft het Britse Acacia Pharma  vrijdag extra uitleg gevraagd over een leverancier van een actief bestanddeel voor zijn kandidaat-geneesmiddel Barhemsys. Dat meldt het bedrijf maandagochtend zelf: het aandeel, dat sinds dit jaar in Brussel noteert, verloor in de eerste minuten van deze beursweek een kwart van zijn beurswaarde.

Barhemsys is een middel dat Acacia wil lanceren om de bijwerkingen van kankerbehandeling in te dijken. Het moet onder meer misselijkheid (braakneigingen) verminderen.

Acacia bevestigt maandagochtend dat het nog altijd een commercialisering wil starten in de eerste helft van volgend jaar. 'Waarschijnlijk in het tweede kwartaal', zei financieel directeur Christine Soden tijdens een conferencecall.

CEO Julian Gilbert benadrukte dat de opmerkingen van de FDA geen extra klinische studies vereisen. 'We kunnen dit snel oplossen', klonk het. Het dagverlies liep tussentijds even op tot 30 procent, maar zweeft na de conferencecall opnieuw rond 25 procent.

Oplossing

Als het moet, kan Acacia een andere leverancier zoeken voor het ingrediënt, maar dat zou volgens de CEO niet sneller resultaat opleveren. Beleggers mogen meer informatie verwachten hierover 'in de komende maanden'.

Analiste Stéphanie Put acht de boodschap van Acacia geloofwaardig, en herhaalt haar koopadvies voor het aandeel. 'De problemen bij de toeleverancier zijn niet gerelateerd aan Barhemsys en moeten dan ook relatief snel opgelost raken. De tekortkomingen bij de producent zijn niet verduidelijkt, maar het gaat niet om de zuiverheid of stabiliteit van het actieve bestanddeel, noch de kwaliteit van het uiteindelijke product amisulpride.'

Acacia verwacht niet dat het een nieuw dossier moet indienen bij de FDA. Als de papiermolen toch wordt teruggedraaid denkt Put aan een vertraging van twee maanden voor de echte commercialisatie van het geneesmiddel.

Brusselse beurs

Acacia Pharma kwam in maart naar de Brusselse beurs, die in trek is bij biotechbeleggers. Daarbij werd 40 miljoen euro opgehaald voor de naderende commercialisatie van Barhemsys. De belangrijkste markt wordt die in de VS, waar de FDA het laatste woord heeft over kandidaat-geneesmiddelen.

Bij de beursgang sprak Acacia van een piekverkoop van 32 miljoen dosissen Barhemsys aan 16 miljoen patiënten wereldwijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud