portret

M/V van de week | Aat van Herk

Rotterdamse discrete biotechmiljardair zit bij Belgische megadeals graag op de eerste rij

Als er een biotechnologiebedrijf in de Benelux wordt verkocht, is de kans groot dat Adrianus - Aat - van Herk betrokken partij is en langs de kassa passeert. De Rotterdamse investeerder die fortuin maakte met bakstenen en biotech is met 10 procent de grootste aandeelhouder van de Gentse medicijnenontwikkelaar Ablynx, die vorige week een miljardenbod van de Deense farmareus Novo Nordisk afwees.

De zestiger zit bij Ablynx in de positie waar hij het liefst zit. Hij is de grootste aandeelhouder van een biotechbedrijf waar een farmareus met diepe zakken zijn oog op heeft laten vallen. Dergelijke situaties heeft hij al meegemaakt. Ruim 10 jaar geleden was van Herck de grootste aandeelhouder van het Nederlandse biotechicoon Crucell, ook met een belang van 10 procent. Hij verzette zich aanvankelijk tegen een overname door het Amerikaanse Johnson & Johnson en probeerde een hogere prijs te bedingen. Toen hij zag dat het onderste uit de kan was gehaald, verkocht hij toch zijn aandelen en telde de winst uit.

De Rotterdammer staat ervoor bekend dat hij de pers en het publiek absoluut mijdt.

Die lucratieve exit was de eerste kennismaking van van Herk met biotech. Een sector met enorme risico’s, maar ook grote winsten als een bedrijf een medische doorbraak forceert en wordt overgenomen. Biotech werd een diversificatie voor van Herk, die voordien fortuin maakte door een enorme vastgoedportefeuille in Rotterdam uit te bouwen.

Van Herk is zelf een MS-patiënt, maar zijn investeringen in biotech zijn er niet om filantropische redenen. Goede doelen steunt hij met een aparte stichting. ‘Mijnheer Van Herk zit heel pragmatisch in de sector’, verduidelijkte een medewerker vorig jaar. ‘Maar hij is zich wel bewust van het belang van geneesmiddelen.’

Van Herk is in de eerste plaats een succesvol zakenman. Zijn holding heeft voor ruim 1,6 miljard euro aan woningen, winkels en bedrijfspanden in bezit. Als daarvan de schulden worden afgetrokken en de belangen in bouw- en vastgoedbedrijven (BAM en Vastned) en biotechondernemingen worden opgeteld, kom je aan een waarde van ruim 1 miljard euro, berekende de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad vorig jaar. Daarmee staat hij zeer hoog in het lijstje met rijkste Nederlanders.

©BELGA

Over zijn precieze belangen in biotechbedrijven is niet veel bekend. Hij duikt enkel op als wettelijke meldingsdrempels van 5 of 10 procent van het kapitaal zijn overschreden. Zo kwam aan het licht dat hij eerder investeerde in de Belgische biotechbedrijven Argenx, Fagron, Tigenix en Thrombogenics, die een wisselend succes kenden.

Vast staat wel dat hij serieus in de prijzen viel toen het Gentse Devgen werd overgenomen door Syngenta met een premie van 70 procent. Met een belang van 18 procent was hij de grootste aandeelhouder. ‘Bij alle grote deals is hij met een groot belang betrokken. Hij heeft een goed gevoel voor timing en bouwt posities in stapjes op’, zegt een grote biotechinvesteerder.

Hij is een langetermijninvesteerder die geduld heeft tot de waarde naar boven komt.

Zelf wil van Herk niets kwijt over zijn investeringen, vermogen of strategie. De Rotterdammer staat ervoor bekend dat hij de pers en het publiek absoluut mijdt. De hierboven afgedrukte foto is een van de weinige die circuleert van de sobere man. Van Herk zal je ook niet zien op presentaties voor investeerders. De man heeft zo’n reputatie opgebouwd dat de bedrijven hem zelf wel komen opzoeken.

Of ze van Herk zelf te zien krijgen, is maar de vraag. De dossiers worden beheerd door een team waar van Herk sterk op vertrouwt. Voor biotech is de ex-zakenbankier Dharminder Chahal zijn rechterhand. Die onderhoudt contacten met de buitenwereld en gaat naar aandeelhoudersvergaderingen. Toch neemt van Herk zelf de grote beslissingen. De instap bij Galapagos werd voorbereid door Chahal, maar gebeurde pas nadat van Herk zelf via een etentje kennis had gemaakt met topman Onno van de Stolpe. Van Herck stapte in 2014 in en zal het zich niet beklaagd hebben. De koers is sindsdien verveelvoudigd en zijn belang is nu ruim 300 miljoen euro waard.

©RV DOC

Het geval van Galapagos is typisch voor de werkwijze van van Herk, die soms als een bodemvisser wordt beschouwd. Hij pikt aandelen op van bedrijven die door de markt wat minder geliefd zijn. ‘Hij is een langetermijninvesteerder die geduld heeft tot de waarde naar boven komt’, zegt de collega-investeerder.

Bij Ablynx gokt van Herk mogelijk op een gelijkaardig scenario als bij de verkoop van Crucell. Als grootste aandeelhouder zette hij deze week de toon met een persbericht. Samengevat is de boodschap: Het is goed dat het bestuur van Ablynx de Denen de deur heeft gewezen, want de prijs die ze boden is te laag. Maar er kan worden gepraat, als Novo Nordisk of iemand anders een voldoende grote zak cash op tafel legt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud