'MDxHealth heeft nog steeds groeipotentieel'

Jan Groen, CEO van MDxHealth, gespecialiseerd in testen om prostaatkanker op te sporen. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. ©Lieven Van Assche

MDxHealth-CEO Jan Groen reageert wat verbijsterd op de koersval van het aandeel. 'De kostenbesparingen zijn eigenlijk al achter de rug. MDxHealth heeft nog veel potentieel, zeker op de Amerikaanse markt.'

Het aandeel van MDxHealth , gespecialiseerd in diagnosetesten voor kanker, kelderde maandag 31 procent. De oorzaak? Een vroegtijdige bekendmaking van de resultaten voor 2018, die niet over de hele lijn meezitten, met daarbovenop de aankondiging van een besparing van 10 miljoen dollar. MDxHealth zal dit jaar overigens enkel nog focussen op twee van zijn producten, omdat het onvoldoende financiële middelen heeft om zijn andere tests verder te ontwikkelen.

Jan Groen, CEO van MDxHealth, geeft wat meer toelichting vanuit de Verenigde Staten: 'Het klopt dat we wat moesten doen aan de kostenkant, maar los daarvan heeft ons bedrijf nog heel veel potentieel om te groeien. Zeker op de Amerikaanse markt. De meeste kosten (10 miljoen dollar) zijn trouwens al gedaan.'

MDxHealth besliste operationeel wat meer te waken over de kosten en schoof klinische studies, die veel middelen opslorpen, vooruit in de tijd. 'We zijn ons lab wat meer gaan automatiseren, we hebben de administratie over de terugbetaling van de tests teruggeschroefd en we optimaliseren al onze departementen', duidt Groen. Ontslagen zijn niet nodig. MDxHealth telt 200 werknemers, van wie 25 in Europa. Het grootste deel zit in de Verenigde Staten, waar het biotechbedrijf ook de meeste van zijn tests aan de man brengt.

Het bedrijf gaat zich toespitsen op twee tests: ConfirmMDx en SelectMDx, beide om prostaatkanker op te sporen. SelectMDx is later op de markt gekomen dan ConfirmMDx. Het slaat nu aan bij urologen omdat het om een eenvoudige urinetest gaat, terwijl de verkoop van ConfirmMDx aan het slabakken is. Volgens Groen is er echter geen sprake van kannibalisatie. 'SelectMDx kost 500 dollar en ConfirmMDx 3.000 dollar. Dat verklaart al veel, denk ik. Bovendien is SelectMDx bedoeld voor een grotere groep van patiënten. De markt is vijf à tien keer groter.'

'Mooie toekomst'

De CEO is ervan overtuigd dat beide tests nog een mooie toekomst hebben. SelectMDX zeker, omdat die test weldra ook gewoon bij de huisarts kan worden gedaan. Maar ook ConfirmMDx heeft goede perspectieven, maakt Groen zich sterk. 'ConfirmMDx heeft een potentieel van 500.000 patiënten in de VS en we zitten nog maar aan 20.000. We zijn er dus nog niet. SelectMDx heeft gezien zijn eenvoud een marktpotentieel van 1 à 5 miljoen mannen in Europa en nog eens evenveel in de VS. Daarom gaan we onze commerciële aanpak ook versterken in de VS. We moeten daar wat sneller gaan om de concurrentie voor te zijn.' Groen is ervan overtuigd dat zijn verkoopmensen meer verzekeraars in de VS zullen kunnen overtuigen om de kankertests terug te betalen.

Mocht blijken dat de resultaten beter zijn in het eerste halfjaar, dan is het niet uitgesloten dat de onderzoeksprogramma's naar andere tests alsnog dit jaar worden heropgepikt. 'We hebben gepland daar geen geld aan te besteden dit jaar, maar we kunnen dat in de loop van 2019 herbekijken. Mochten de signalen positief zijn, en als de cashpositie het toelaat', stelt Groen.

De twee testen die on hold worden gezet, mikken eveneens op prostaatkanker. De ene, InformMDx, moet aangeven of een tumor agressief is of niet, en de andere is eerder bedoeld om patiënten met een zeer kwaadaardige vorm regelmatig op te volgen, om te zien of de behandeling werkt. Daarnaast werkt MDxHealth ook aan een diagnosetest voor blaaskanker.

MDxHealth geeft op 28 februari zijn definitieve resultaten voor 2018 vrij.

MDxHealth focust op twee testen

 

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in ons land. In 2016 waren er 9.050 die de diagnose te horen kregen. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose is 69 jaar.

Wanneer een arts vermoedt dat prostaatkanker aanwezig is, kan hij een bloedtest laten uitvoeren die de kankergenen opspoort in het bloed. Is die test positief, dan wordt er meestal een biopsie uitgevoerd. Hierbij worden via het rectum met naalden stukjes weefsel van de prostaat weg genomen, om onder de microscoop na te gaan of er kanker aanwezig is. Een biopsie is pijnlijk en kan ook tot complicaties leiden. Wanneer de biopsie wijst op kanker, wordt een scan uitgevoerd, zodat het stadium van de prostaatkanker kan worden vastgelegd.

MDxHealth komt op verschillende momenten van dit diagnoseproces tussen.

MDxHealth ontwikkelde eerst een test die kan worden ingezet na een negatieve biopsie: Confirm MDx. Met andere woorden: wanneer de bloedtest positief aangeeft, maar in het weefsel geen sporen van kanker zijn gevonden, kan de test van MDxHealth alsnog uitsluitsel geven. De patiënt vermijdt op die manier dat er een tweede biopsie.

Later bracht MDxHealth dan Select MDx op de markt, een tweede test. Wanneer een arts vreest dat zijn patiënt prostaatkanker heeft, kan hij die eenvoudige test op basis van een urinestaal laten uitvoeren. De test is nauwkeurig en vervangt een biopsie, waardoor hij onlangs als standaardtest werd aangegeven voor urologen. De test werd in maart 2018 opgenomen in de richtlijnen van de European Association of Urology. Jan Groen, CEO van MDxHealth voorspelde eerder dat 4 miljoen mannen baat hebben bij de test. 2 miljoen in Europa en 2 miljoen in de Verenigde Staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud