'Marc heeft fantastisch werk geleverd'

Marc Coucke. ©Emy Elleboog

De Amerikaanse farmareus Perrigo legt de hand op Omega Pharma. Het bedrijf betaalt 2,5 miljard euro en neemt 1,1 miljard euro schulden over. Dat plakt een waardering van 3,6 miljard op de Vlaamse groep. Marc Coucke krijgt een zitje in het directiecomité van Perrigo en wordt ook aandeelhouder van het miljardenbedrijf. 'Marc heeft fantastisch werk geleverd', klonk het tijdens een conference call.

Het is zover. Marc Coucke laat Omega Pharma na 27 jaar los. Hij verkoopt zijn bedrijf voor 3,6 miljard euro.

Koersevolutie van aandeel Perrigo ©.

Perrigo betaalt 75 procent van de 2,5 miljard euro in cash en de rest in aandelen (zo'n 5 miljoen stuks). Die aandelen zijn enkel voor Coucke bestemd. Coucke krijgt dus 620 miljoen euro in cash en voor hetzelfde bedrag Perrigo-aandelen. Alle andere Omega-aandeelhouders - de investeringsfondsen Waterland, Hamilton Lane, HarbourVest en StepStone, maar ook een 20-tal managers - krijgen alles meteen op de bank gestort. 

Coucke krijgt dankzij de deal een belang van zo'n 3,5 procent in Perrigo. Het Amerikaanse bedrijf heeft op Wall Street een beurswaarde van meer dan 21 miljard dollar (17 miljard euro). Het aandelenbelang in zijn nieuwe werkgever moet Coucke motiveren om zijn schouders te blijven zetten onder de Europese opmars van Omega Pharma.

Hoe lang Coucke zijn aandelen minstens moet bijhouden, is onduidelijk. Vast staat dat zijn uiteindelijke verkoopwinst zal afhangen van de koersevolutie van het aandeel Perrigo . Indien die evolueert zoals de voorbije maanden (zie grafiek), zal Coucke nog veel plezier beleven aan de transactie. De vijftiger krijgt bovendien een zitje in het directiecomité van Perrigo, maar niet in de raad van bestuur.

...'We are excited. Dit is een grote dag voor ons’, zei de CEO van Perrigo tijdens een conference call. ‘Omega Pharma zet ons in één ruk in de Europese markt voor voorschriftvrije geneesmiddelen. Die is 30 miljard dollar groot. Het verkoopnetwerk van Omega Pharma geeft ons toegang tot 211.000 apothekers in Europa. Dat is iets wat je niet zomaar zelf kan opbouwen.  We gaan dat benutten door Perrigo-producten ook naar Europa te brengen, en omgekeerd. 1 plus is drie. Of meer.'...

...'Het management ziet ook mogelijkheid tot kostenbesparingen. Het bedrijf denkt bijvoorbeeld te kunnen besparen op logistieke kosten. ‘Omega Pharma besteedt een deel van de productie uit aan derden. We denken dat er opportuniteiten zijn om een deel ervan in eigen huis te doen.'...

...'Marc heeft een fantastische job gedaan door merken op te kopen en uit te bouwen. We gaan Omega nu eerst integreren, maar onze cashstromen zullen significante overnames in de toekomst mogelijk maken.'...

Perrigo zegt in een persbericht dat de overname meteen zal bijdragen tot de winst. 'De combinatie van de twee bedrijven versnelt de internationale groeisrtrategie en biedt de kans om tal van producten van Perrigo nu ook via het verkoopkanaal van Omega Pharma in Europa te lanceren', klinkt het bij Perrigo. 'Omega Pharma brengt een aantrekkelijk portefeuille voorschriftvrije producten en een managementteam met pakken ervaring.' Ook Marc Coucke komt aan het woord. 'Dat ik aandeelhouder wordt van Perrigo is een signaal van vertrouwen in de toekomst van de fusiegroep', stelt hij.

Perrigo is een gevestigde waarde in de farmasector. Het 127-jarige bedrijf kan omschreven worden als een 'Omega Pharma in het groot'. Het groeide de laatste jaren uit tot ’s werelds grootste producent van voorschriftvrije geneesmiddelen onder het huismerk van distributeurs (‘private label’). Naast generische en voorschriftvrije geneesmiddelen - waarin ook Omega Pharma actief is - is Perrigo ook actief in babyvoeding en diergeneesmiddelen.

De overname van Omega Pharma laat de Amerikaanse farmareus toe om zijn Europese aanwezigheid in één klap fors te versterken. Dankzij de overname van Omega Pharma wordt Perrigo de distributeur van merken als het afslankingsmiddel XL-S, Bodysol (huidverzorging), Davitamon (vitamines), Paravet (anti-luismiddel) of nog Etixx (sportvoeding).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect