Mithra haalt 26,1 miljoen euro op

Marc Coucke en François Fornieri zijn de belangrijkste aandeelhouders van Mithra. ©Dries Luyten

Het Luikse farmabedrijf Mithra heeft via de uitgifte van 3,1 miljoen nieuwe aandelen 26,1 miljoen euro opgehaald bij bestaande aandeelhouders en institutionelen.

De aandelenuitgifte van Mithra   gebeurde via een private plaatsing en was niet bestemd voor particuliere beleggers. Enkel bestaande grote aandeelhouders en institutionele aandeelhouders konden inschrijven.

Volgens François Fornieri, de CEO van Mithra, was de plaatsing een succes en was het orderboek overingeschreven. Dat wijst volgens hem op 'de aanhoudend sterke steun' van de bestaande aandeelhouders en op 'de interesse van internationale en lokale gespecialiseerde investeerders in gezondheidszorg'.

De nieuwe aandelen werden geplaatst tegen 8,40 euro per stuk. Tegenover de slotkoers van dinsdag betekent dat een korting van 7,8 procent. Door de uitgifte stijgt het aantal aandelen Mithra tot 34,24 miljoen. De kleine belegger, die geen aandelen kon bijkopen, is voor ongeveer 10 procent verwaterd. 

De handel in Mithra-aandelen werd geschorst tijdens de bookbuilding - het opstellen van het orderboek - en om 15.45 uur hervat.

Estelle en Donesta

Mithra wil het geld gebruiken voor de verdere ontwikkeling van zijn anticonceptiemiddel Estelle en van Donesta, zijn middel tegen opvliegers tijdens de menopauze. Beide geneesmiddelen voor vrouwen bevinden zich respectievelijk in de ontwikkelingsfase 3 en 2.

Een deel van het geld zal ook gaan naar de ontwikkeling en commercialisering van zijn generische anticonceptiering Myring. Mithra ontwikkelde Myring als een kopie van de succesvolle NuvaRing van de Amerikaanse farmamultinational Merck. Die vaginale ring is bij Merck goed voor een jaaromzet van bijna 700 miljoen euro per jaar.

Uit een studie bleek vorig jaar dat Myring veilig is en dezelfde werking heeft als het origineel. Mithra wil zijn ring commercialiseren zodra de patentbescherming van NuvaRing in de lente van 2018 verdwijnt.

Een resterend deel van het opgehaalde geld wil Mithra gebruiken voor de verdere uitbreiding van de CDMO-fabriek in de buurt van Luik waar ook de onderzoekscel is gevestigd.

Rekrutering patiënten rond

Mithra maakte dinsdagmorgen ook bekend dat het de rekrutering van patiënten rond heeft voor een bijkomend onderzoek naar de veiligheid van de anticonceptiepil Estelle. Aan dat onderzoek zullen 101 vrouwen deelnemen. Daarbij wordt het effect nagegaan van de pil op de endocriene functies, het metabolisme en een reeks hemostatische merkpunten.

De resultaten worden midden 2018 verwacht. De pil zit in testfase 3 en wordt getest in Europa, Rusland, de VS en Canada. De resultaten van het bijkomend veiligheidsonderzoek worden verwacht in het derde kwartaal van 2018.

Blockbusters

Analisten noemen Estelle en Donesta potentiële blockbusters, geneesmiddelen waarvan de omzet meer dan 1 miljard dollar per jaar haalt. Maar het onderzoek en het testen van patiënten kosten handenvol geld.

Die kosten liggen hoger dan de inkomsten uit de verkoop van generische medicijnen. Mithra besloot onlangs om het fase 2-onderzoek voor Donesta uit te stellen tot het eerste kwartaal van 2018 en om al vanaf fase 2 in plaats van fase 3 een partner te zoeken.

Mithra, dat CEO François Fornieri en Marc Coucke als grootste aandeelhouders heeft, verbrandde al de helft van de 80 miljoen euro die het bij de beursgang in 2015 ophaalde. Vorig jaar slonk de cashpositie tot 45 miljoen euro. Fornieri heeft een belang van 32,6 procent in Mithra, Coucke bezit 16,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud