Mithra scoort beter dan blockbuster van concurrent

François Fornieri, CEO en oprichter van Mithra. ©LAURIE DIEFFEMBACQ

Estelle, de nieuwe contraceptiepil van Mithra, blijkt minder neveneffecten te hebben dan Yaz, de blockbusterpil van Bayer. Analisten verwachten piekverkopen van meer dan 1 miljard euro.

Een van de belangrijkste neveneffecten van veel contraceptiepillen en hormoonbehandelingen is het hogere risico op tromboses en beroertes. Uit een studie op 98 vrouwen blijkt dat Estelle op dat vlak beter scoort dan Yaz, een product van Bayer dat Mithra als referentie neemt voor zijn toekomstig succes. Yaz haalt een jaaromzet van 1,2 miljard euro. 

Beleggers reageren enthousiast. Het aandeel schiet de hoogte in, net zoals dat de voorbije weken het geval was. Beleggers nemen positie in in de aanloop naar wat voor Mithra cruciale kwartalen zijn. De beurswaarde van het farmabedrijf verdubbelde sinds begin dit jaar tot 731 miljoen euro. Daar profiteren in eerste instantie oprichter François Fornieri en investeerder Marc Coucke van.

Bloedklonters en vettig haar

Om na te gaan hoe goed of slecht Estelle op veiligheid scoorde, onderzocht Mithra zijn effect op een aantal parameters die verband houden met de hemostase. Die is nodig voor het stelpen van een bloeding, maar in normale situaties verhoogt dat het risico op bloedklonters en dus op beroertes. 

Begin februari meldde Mithra dat de studie goed was afgelopen. Vandaag maakt het bekend hoe goed Estelle op alle parameters scoorde. Estelle scoort even goed als oudere contraceptiepillen, die weinig tromboserisico's inhouden, maar onaangename bijwerkingen hebben zoals acné, gewichtstoename en vettig haar. 

Beste van twee werelden

Estelle, dat gebaseerd is op een natuurlijk hormoon estetrol, combineert het beste van twee werelden. Analisten gaan ervan uit dat de pil op termijn meer dan 1 miljard euro omzet kan halen.

De volledige resultaten van een fase 3-studie, waarbij zo'n 3.500 patiënten betrokken zijn, worden later dit jaar in het derde kwartaal (Europa) en begin volgend jaar (VS) vrijgegeven. Dan zal blijken in welke mate Estelle zwangerschappen helpt te voorkomen en of ook de neveneffecten bij langdurig gebruik uitblijven. 

10
Estelle
Degroof Petercam plakt momenteel een waarde van 10 euro per aandeel op Estelle. Dat is meer dan de helft van zijn koersdoel voor Mithra.

Hoe belangrijk Estelle voor de toekomst van Mithra is, blijkt uit de waardering die Degroof Petercam op het product plakt: 10 euro per aandeel. Dat is meer dan de helft van de totale bedrijfswaarde (18,5 euro per aandeel).  Analist Thijs Hoste verwacht een productlancering in 2021, waarna het bedrijf een viertal jaar nodig zal hebben voordat de verkoop op kruissnelheid komt.

De verkoop zal Mithra vrijwel zeker aan een groot farmabedrijf overlaten. In ruil zal het jaarlijks royalty's opstrijken. In Japan heeft het met Fuji een sterke speler bij de hand genomen. Nu moet het hetzelfde doen voor Europa en de VS. 

Opvliegers

Eind deze maand of begin april heeft Mithra nog een andere belangrijke afspraak met beleggers. Het bedrijf publiceert dan de fase 2-resultaten voor Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze dat eveneens blockbusterpotentieel heeft. 

Degroof Petercam schat de waarde van Donesta op een kleine 7 euro, maar bij overtuigende fase 2-resultaten zal dat aanzienlijk stijgen. Het beurshuis schat de kans dat Donesta op de markt komt op 40 procent. 

Uit de studie moet blijken of Donesta de frequentie en de intensiteit van opvliegers verkleint. Nog belangrijker is de vraag of Donesta - in tegenstelling tot alle bestaande middelen - geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Ook de effecten op botdensiteit (die daalt tijdens de menopauze) en vaginale droogheid zijn in de gaten te houden. 

Overname

De markt voor medicijnen tegen opvliegers wordt op zo'n 8 miljard dollar geschat, maar dat kan met de komst van veilige alternatieven verdubbelen. Mithra stort zich niet als enige op de markt. Ook het Waalse Ogeda, dat vorig jaar voor 800 miljoen euro door het Japanse Astellas werd opgeslorpt, is iets op het spoor. Het ontwikkelde een compleet andere behandeling die inwerkt op de hersenen in plaats van op de hormonenspiegel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud