Mithra sluit Braziliaanse miljoenendeal

Mithra wordt geleid door François Fornieri. ©LAURIE DIEFFEMBACQ

De overeenkomst met het Braziliaanse Libbs kan het Waalse farmabedrijf Mithra de komende 20 jaar honderden miljoenen euro's omzet opleveren.

Mithra , de Luikse ontwikkelaar van hormoonbehandelingen voor vrouwen, heeft een belangrijke commerciële deal op zak voor zijn experimenteel anticonceptiemiddel Estelle. Dat maakte de onderneming, die ook bekend is omdat Marc Coucke een grootaandeelhouder is, dinsdag bekend.

Nog maar vorige week meldde Mithra te hopen dat het de komende maanden bijkomende partnerschappen zou kunnen afsluiten voor Estelle, na de overeenkomst met Fuji Pharma voor Japan en andere landen in Azië. Nu is het al zover.

De dinsdag bekendgemaakte bindende overeenkomst werd getekend met het Braziliaanse farmabedrijf Libbs en houdt een exclusieve licentie in om Estelle te commercialiseren in het Zuid-Amerikaanse land, eens het anticonceptiemiddel voor vrouwen op de markt wordt gebracht. Het contract heeft een looptijd van 20 jaar.

Voor Mithra heeft het tot gevolg dat het beursgenoteerde bedrijf voorafgaandelijk een mijlpaalbetaling binnenkrijgt van 20 miljoen euro. Mocht het alsnog mislopen met Estelle, dat in de laatste fase van de ontwikkeling zit, mag het de helft van dat bedrag sowieso houden. De rest van dat bedrag is afhankelijk van de uitkomst van de ontwikkeling van het product en de toestemmingen ervoor van regelgevers.

Waarde

Mithra zal bovendien gegarandeerd een jaarlijks terugkerend bedrag incasseren gebaseerd op minimale jaarlijkse hoeveelheden van Estelle die worden afgezet en op basis van bindende verwachtingen voor het volume. Indien de omzet boven die volumes gaat, krijgt het nog eens 40 procent royalty's.

Op grond van marktverwachtingen en voorspellingen van Mithra vertegenwoordigt de totale waarde van de deal volgens het bedrijf 'meerdere honderden miljoenen euro's' omzet over de hele looptijd van de overeenkomst. 

Volgens Mithra is Brazilië een belangrijke markt voor anticonceptiva, met bovendien goede groeivooruitzichten. Daarbij komt dat Libbs in het segment van Mithra de marktleider is in het land. 

Onkosten

De transactie is belangrijk voor Mithra omdat het zoals gebruikelijk in de farmasector veel onkosten heeft voor onderzoek en ontwikkeling, terwijl daar nog maar weinig inkomsten tegenover staan. Toch steeg de omzet in de eerste jaarhelft met de helft tot 12,7 miljoen euro. Maar netto schrijft de Luikse firma nog rode cijfers. Over de eerste zes maanden van het jaar was er netto een verlies van 18,8 miljoen. 

Eerder dit jaar haalde Mithra nog 26 miljoen euro vers geld op.

De analisten zien de deal alvast als positief. 'De betaling van 20 miljoen euro haalt het risico uit de balans van Mithra en verbetert zijn onderhandelingspositie voor licentiedeals voor Europa en de VS', meent Matthias Maenhaut van ING. Ook Thijs Hoste van Degroof Petercam zegt dat de aankondiging vertrouwen schept voor bijkomende overeenkomsten.

De analisten van KBC Securities zien de 20 miljoen een tijdje de druk op het aandeel wegnemen. Mithra noteert nog steeds onder de introductieprijs van 12 euro waartegen het in 2015 naar de beurs trok.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud