analyse

Nederlander bepaalt mee het lot van Ablynx

Adrianus 'Aat' Van Herk ©doc

De Nederlandse miljonair Aat Van Herk en enkele grote Amerikaanse investeringsfondsen hebben 38 procent van Ablynx in handen en zullen bepalen of een overnamebod op Ablynx al dan niet slaagt.

Als Novo Nordisk het Gentse biotechbedrijf wil binnenhalen zal het onder andere Van Herk Investments, het investeringsvehikel van de gelijknamige Nederlandse familie, moeten overtuigen. Als de geschiedenis zich herhaalt, zal dat niet van de ene op de andere dag gebeuren.

De Nederlanders stonden in 2011 al in de frontlinie bij de overname van het vaccinbedrijf Crucell. Van Herk voerde destijds een campapgne om de overnameprijs die Johnson & Johnson wilde betalen (1,75 miljard euro) met tien procent op te trekken. Toen J&J het bod bekend maakte, bouwde Van Herk zijn belang zelfs uit. Uiteindelijk moest Van Herk zijn ambities opbergen en kreeg J&J zijn zin, maar het geeft aan dat Van Herk niet zomaar met zich laat sollen.

Aandeelhouders Ablynx 
Kleine beleggers58%
Adrianus van Herk 8%
Investeringsfondsen waarvan
FMR LLC8%
Baker Bros5%
Perceptive advisors5%
Farallon Capital Managment4%
Bank of America4%
Consonance CapMan4%
GAM3%

Met 8 procent van de aandelen in handen is Van Herk de grootste aandeelhouder. Van Herk dook pas in de zomer van 2016 voor het eerst op in de lijst van Ablynx-aandeelhouders en werkte zich in januari 2017 op tot de nummer één. Dat betekent dat Van Herk het gros van de aandelen kocht toen het aandeel schommelde tussen 8 en 12 euro. Met een overnameprijs van 28 euro zou het zijn inleg meer dan verdubbelen.

Van Herk wordt in de lijst van grootste aandeelhouders op de voet gevolgd door Fidelity, een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld. Ook onder andere Baker Bros en Perceptive Advisors hebben aanzienlijke belangen in Ablynx. Die laatste werd in ons land vooral bekend als de shorter die zwaar inzette op de val van Thrombogenics. 

Aandeelhouders Ablynx 
Kleine beleggers58%
Adrianus van Herk 8%
Investeringsfondsen waarvan
FMR LLC8%
Baker Bros5%
Perceptive advisors5%
Farallon Capital Managment4%
Bank of America4%
Consonance CapMan4%
GAM3%

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content