Nieuwe rechtszaak in de VS tegen Marc Coucke

Marc Coucke. ©Photo News

De ondernemer en investeerder wordt opnieuw belaagd door een rechtszaak rond de overname van Omega Pharma. Intussen levert zijn pakket Perrigo-aandelen hem een kerstbonus op van 1 miljoen euro.

In de juridische nasleep van de omstreden overname van Omega Pharma door de Amerikaanse farmagroep Perrigo , is er een nieuwe rechtszaak. Het gaat om een proces dat werd aangespannen door een aandeelhouder van Perrigo tegen het bedrijf en tegen een hele reeks huidige en gewezen toplui.

Daar is ook Marc Coucke bij die Omega Pharma samen met Waterland in 2014 verkocht aan Perrigo, zo blijkt uit het jongste kwartaalrapport van Perrigo. Coucke was een tijdlang topmanager en bestuurder bij Perrigo.  

De aandeelhouder beticht hen ervan hun verplichtingen niet te zijn nagekomen en zich onrechtmatig verrijkt te hebben. Hij voert onder meer aan dat ze de markt verkeerd hebben ingelicht over de integratie van Omega Pharma na de overname.

Ook andere aandeelhouders viseerden Coucke, maar de man raakte eerder verlost van alle beleggersclaims. Nu is er dus een nieuwe.

Presentje

Intussen kan Coucke rekenen op een kerstpresentje van Perrigo. Het farmabedrijf meldde namelijk de uitkering van een kwartaaldividend van 0,21 dollar per aandeel, betaalbaar op 17 december.

Voor de bijna 5,4 miljoen Perrigo-aandelen die Coucke in zijn bezit heeft, is dat goed voor een uitbetaling van ruim 1,1 miljoen dollar of iets meer dan 1 miljoen euro. Ander goed nieuws voor Coucke is dat de koers van Perrigo het de jongste tijd wat beter doet. Daardoor is zijn aandelenpakket nu bijna 300 miljoen dollar waard. Het aandeel staat met ruim 50 dollar een eind boven het dieptepunt van het jaar, maar is nog altijd ver verwijderd van de piek van bijna 200 dollar in 2015.

Hogere winstprognose

Perrigo maakte ook betere derdekwartaalresultaten bekend. De omzet ging 5,1 procent hoger naar 1,2 miljard dollar en het verlies van een jaar eerder werd omgezet in een overschot van 92,2 miljoen dollar. Perrigo trekt meteen de winstprognose voor het jaar lichtjes op: de aangepaste winst per aandeel zal nu naar verwachting uitkomen op 3,85 tot 4,05 dollar per aandeel, tegen 3,75 tot 4,05 dollar per aandeel ervoor.

De farmagroep is vooral actief in voorschriftvrije geneesmiddelen en beperkt in voorschriftplichtige medicatie. De focus ligt op uitbreiding in het kernmetier. Getuige daarvan is de eerder dit jaar afgeronde overname van het eveneens Amerikaanse Ranir.

Omega Pharma

Een deel van Ranir wordt ondergebracht in de divisie Consumer Self-Care International (CSCI). Daaronder valt ook Omega Pharma, waardoor het wat moeilijker wordt om de prestaties van de Belgische onderneming op te volgen. 

CSCI zette vorig kwartaal een omzet neer van 348 miljoen dollar. Zonder ongunstige wisselkoerseffecten is dat een stijging van 10,1 procent, waarvan zonder Ranir nog 3,3 procent overblijft. De groei is onder meer toe te schrijven aan de sterke verkoop van het vermageringsmiddel XLS Forte 5 en de Phytosun-producten, beide uit het gamma van Omega Pharma.

Coucke ligt overigens nog altijd overhoop met Perrigo over de verkoop van Omega Pharma. Het beschuldigt hem en de investeringsmaatschappij Waterland ervan de cijfers van het bedrijf opgesmukt te hebben om de prijs op te drijven. Perrigo claimt ruim 2,1 miljard dollar schadevergoeding. Dat was aanvankelijk 1,9 miljard, maar door intresten is het bedrag al flink opgelopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect