Nieuwe rechtszaak tegen Perrigo, Coucke & co

Marc Coucke. ©Photo News

De vermogensbeheerder Carmignac Gestion voelt zich misleid door de farmareus en enkele voormalige managers, onder wie Marc Coucke.

Carmignac, een vermogensbeheerder met zo'n 60 miljard euro onder zijn hoede, spande de rechtszaak begin november in New Jersey aan. Worden geviseerd: Perrigo, zijn voormalige CEO Joseph Papa, ex-financieel directeur Judy Brown en Marc Coucke. De drie worden ook persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die de vermogensbeheerder meent te hebben geleden. 

Net als andere ontevreden beleggers voordien is Carmignac van oordeel dat Perrigo & co in 2015 misleidende informatie verstrekten om investeerders te overtuigen een overname door concurrent Mylan tegen te houden. Mylan borg zijn overnameplannen uiteindelijk op.

Perrigo gaat zich 'krachtdadig' verdedigen tegen Carmignac, stelt de farmareus in een document dat hij neerlegde bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Procedures

Marc Coucke is betrokken in twee andere juridische procedures rond Perrigo en Omega Pharma. Beide zaken zijn nog hangende.

  • In mei 2016 startten beleggers een groepsvordering tegen Perrigo in de VS. Ze vinden, net als Carmignac, dat de farmagroep misleidende en foute verklaringen aflegde over haar financiële toestand om een overname door Mylan tegen te houden. De zaak - die betrekking heeft op de periode april tot november 2015 - werd kort nadien uitgebreid naar 11 (ex-)managers en (ex-)bestuurders, onder wie Coucke. Coucke is sindsdien weg bij Perrigo. De Amerikanen zetten hem in april 2016 aan de deur. 
  • Perrigo diende eind vorig jaar bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani) een claim in tegen de verkopers van Omega Pharma (Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland). De farmareus beweert dat Omega onder zijn vorige eigenaars opgeslagen producten als omzet boekte en vindt dat hij om de tuin is geleid. Perrigo diende daarom eind vorig jaar een claim van meer dan 250 miljoen euro in tegen de twee verkopende partijen. Coucke diende een tegenclaim in tegen Perrigo. Hij vindt dat de farmagroep niet te goeder trouw handelde bij de overname van Omega Pharma en ontkent dat Perrigo misleid is.

Ter herinnering: Perrigo kocht Omega Pharma eind 2014 voor 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard schulden. De deal werd midden 2015 definitief afgerond. De Vlaamse ondernemer kreeg bij de verkoop 5,4 miljoen aandelen Perrigo en daarbovenop 600 miljoen euro in cash. Hij bezit nog steeds 3,8 procent van de farmareus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud