Advertentie
Advertentie

Novartis stapt in kapitaal Thrombogenics

Thrombogenics-CEO Patrik De Haes. ©Dieter Telemans

De Zwitserse farmareus wordt de grootste aandeelhouder van het Leuvense biotechbedrijf. Beleggers reageren euforisch.

Thrombogenics , de Leuvense specialist in de behandeling van oogaandoeningen, komt met belangrijk dubbel nieuws. Blije beleggers sturen het aandeel in de vroege ochtendhandel meteen 14 procent hoger. 

In de eerste plaats krijgt het bedrijf de wereldwijde rechten op het oogmiddel Jetrea weer in handen. In de Verenigde Staten staat Thrombogenics zelf in voor de distributie en verkoop van het (dure) oogmiddel, maar elders in de wereld was dat uitbesteed aan Alcon, een divisie van Novartis. Achter die overeenkomst is nu een punt gezet.

Jetrea kwam in 2013 op de markt en werd sindsdien in 54 landen goedgekeurd. Tot dusver werden bijna 30.000 patiënten behandeld in een twintigtal landen. Jetrea moest het goudhaantje van Thrombogenics worden, maar een echte doorbraak bleef uit. Dat komt onder meer omdat met de ooginjectie operaties konden worden vermeden, iets waar niet alle oogspecialisten blij mee zijn.

Vergoeding

Volgens CEO Patrik De Haes zal Thrombogenics nu de tijd nemen om uit te maken hoe het 'het best kan kapitaliseren op de globale opportuniteit' die het krijgt met Jetrea. Op korte termijn wil het vooral de continuïteit van de bevoorrading verzekeren.

Het Belgische bedrijf ontvangt van Novartis een vergoeding van 53,7 miljoen euro wegens de stopzetting van de distributieovereenkomst. De Zwitserse groep stapt ook in het kapitaal van Thrombogenics via een investering van 10 miljoen euro. Welk belang Novartis daarmee verwerft, zegt Thrombogenics niet in een persbericht.

Thrombogenics was vrijdag op Euronext Brussel 122 miljoen euro waard. Tegen die waardering zou Novartis een belang van ongeveer 8 procent in Thrombogenics verwerven. Daarmee zou Novartis Philippe Vlerick onttronen als grootste aandeelhouder van het bedrijf. De Vlaamse ondernemer heeft een belang van 6,4 procent.

Door deze regelingen heeft Thrombogenics nu meer dan 120 miljoen euro in kas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud