1

PCB: 'Geen speurders naar farmakartel gezien'

©Hollandse Hoogte

Het moederbedrijf van de farmagroothandel ontkent dat er huiszoekingen hebben plaatsgevonden bij Pharma Belgium.

Maandag raakte bekend dat het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) was binnengevallen bij verschillende farmagroothandelaars. De speurders waren op zoek naar bewijzen voor jarenlange afspraken tussen de groothandelaars, niet alleen over prijzen en kortingen, maar ook over marktposities en voorwaarden die de apothekers werden opgelegd. De inbreuken kwamen aan het licht toen de BMA onderzoek deed naar de fusie van Pharma Belgium en Belmedis.

De Tijd vernam dat zeker drie van de vijf grote spelers onverwacht de BMA over de vloer kregen, met name Belmedis, Pharma Belgium en Febelco. De topman van Belmedis bevestigde het onderzoek, maar Philippe Lacroix, de voorzitter van PCB, het beursgenoteerd bedrijf dat Pharma Belgium controleert, weigerde aan de telefoon te komen. Febelco vond het nog te vroeg om te reageren.

In een kort persbericht ontkent PCB nu dat de BMA een 'inspectie' heeft uitgevoerd in de bedrijfsruimten van Pharma Belgium. Lacroix zegt wel dat PCB bereid is samen te werken met de BMA als die daarom vraagt en dat het zal berichten over 'mogelijke belangrijke ontwikkelingen'.

De beursnotering van PCB werd dinsdagvoormiddag opgeschort in afwachting van een persbericht. Vermoedelijk had dat te maken met het onderzoek naar kartelafspraken tussen Belgische farmagroothandels, al werd dat niet bevestigd. Het korte communiqué volstond voor de FSMA om de handel in het aandeel opnieuw toe te staan vanaf 11u30.

PCB is voor 87 procent in handen van het Duitse Celesio, de grootste groothandelaar in farmaceutische producten in Europa. De overige 13 procent is vrij verhandelbaar op de beurs.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content