PCB verdwijnt volgend jaar van de beurs

Geneesmiddelen in een geautomatiseerde apotheek ©Hollandse Hoogte

Referentie-aandeelhouder OCP zal farmagroothandel PCB eerst fuseren met Belmedis en daarna een overnamebod uitbrengen. Dat zal tegen een stevige premie gebeuren.

Bij farmagroothandel PCB, die via OCP gecontroleerd wordt door McKesson Europe (het vroegere Celesio, dat op zijn beurt gecontroleerd wordt door de Amerikaanse groep Mc Kesson), zijn grote veranderingen op til. Aanleiding is de overname in mei door Celesio van het farmadistributiebedrijf Belmedis. Celesio vatte vervolgens het plan op om Belmedis – intussen ondergebracht in McKesson Belgium - en PCB samen te voegen. Dat zou gebeuren door een inbreng in natura van de activiteiten van Belmedis.

Een buitengewone algemene vergadering moest zich daar op 20 september over uitspreken, maar die werd uiteindelijk uitgesteld. Er was immers onduidelijkheid over de waardering van PCB en de prijs waartegen nieuwe aandelen PCB zouden worden uitgegeven in ruil voor de ingebracht activiteiten. Zowel de FSMA als twee aandeelhouders van PCB wezen daarop. De nieuwe aandelen PCB zouden volgens de eerste plannen worden uitgegeven tegen 4,31 euro per aandeel, terwijl het niet-geconsolideerd eigen vermogen 5,87 euro per aandeel vertegenwoordigde.

De raad van bestuur van PCB heeft nu besloten om de waardering van PCB in het kader van de geplande transactie naar boven te herzien en de nieuwe aandelen uit te geven aan 5,87 euro per aandeel. Er zullen dan ook 11,35 miljoen nieuwe aandelen worden uitgegeven aan OCP. Na de operatie zal OCP 95,64 procent van de aandelen PCB in handen hebben.

Zoals reeds in het voorjaar geopperd zal OCP in een volgend stadium een openbaar overnamebod uitbrengen op alle aandelen PCB die het nog niet bezit. Dat zal gebeuren tegen een prijs tussen 7 en 9 euro. Ten opzichte van de laatste koers van PCB houdt die prijs een premie tussen 25 en 61 procent in. De notering van het aandeel PCB is al ruim een maand – sinds 19 september - opgeschort op Euronext Brussel. De laatste koers werd gevormd op 12 september en was 5,60 euro.

Het bod op PCB zal wellicht gelanceerd worden in het eerste kwartaal van 2018. In een persbericht wijst PCB er op dat de prijsvork nog wijzigingen kan ondergaan in functie van de resultaten en de financiële situatie van het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content