Advertentie

Pandoering voor Thrombogenics na tegenvaller

Thrombogenics voert zijn verst gevorderde oogproduct af. ©Emy Elleboog

Flinke tegenvaller voor het biotechbedrijf. Thrombogenics vindt geen patiënten om zijn ooginjecties te valideren. De koers kelderde bij de openingsbel 20 procent.

Thrombogenics  wou met kandidaat-product THR-409 diabetespatiënten met glasvochtloslating helpen. Beleggers reageren geschokt op het nieuws dat het bedrijf geen patiënten vindt voor de testen en stuurden het aandeel in het begin van de ochtend tot 20 procent lager.

De intravitreale injecties (in de glasvochtruimte van het oog) bevonden zich in het prille begin van de tweede klinische testfase, waarbij de veiligheid en de efficiëntie werd getest. Daarmee was THR-409 het verst gevorderde product van het biotechbedrijf.

We schrijven bewust 'was', want THR-409 is niet meer. Topman Patrik De Haes: 'We vinden niet snel genoeg patiënten om het product te testen. Dat komt omdat patiënten zich niet bewust zijn van hun toestand.' De eerste symptomen van de glasvochtloslating hebben niet onmiddellijk een impact op het zicht. Daardoor is de doelgroep zich niet bewust van de ziekte, die het zicht in een later stadium wel serieus kan bedreigen.

Uit de weinige resultaten blijkt wel dat het product over het algemeen veilig is en dat het goed verdragen werd zonder noemenswaardige bijwerkingen. Maar het aantal resultaten is onvoldoende om het oogproduct voorbij de farmawaakhond te krijgen.

Comfortabele buffer

Topman De Haes zegt dat de beperkte studie gebruikt zal worden om volgend jaar een nieuw product te ontwikkelen voor de diabetische oogziekte.

Thrombogenics heeft dankzij een deal met Novartis 120 miljoen in kas. Dat is in het huidige tempo waarin het onderzoek cash ‘verbrandt’, 30 miljoen per jaar, een comfortabele buffer van vier jaar.

Op dit moment heeft Thrombogenics nog drie middelen in de pijplijn. De eerste testen met het belangrijkste geneesmiddel THR-317 zijn begonnen. Dat product is een middel tegen diabetische macula-oedeem, een oogaandoening die kan voorkomen bij mensen met suikerziekte en die blinedheid kan veroorzaken. Begin 2018 worden de eerste resultaten verwacht van het onderzoek, dat zich in fase II bevindt.

Zwellingen

Ook de twee andere middelen richten zich op aan suikerziekte verbonden oogaandoeningen die blindheid kunnen veroorzaken. THR-687 is een middel dat Thrombogenics onder licentie van Galapagos ontwikkelt. Het middel voorkomt dat er aders groeien in het oogvocht of op het netvlies.

THR-149 is dan weer het resultaat van een samenwerking tussen Thrombogenics en Bicycle Therapeutics. THR-149 is de naam van de stof kallikrein. Die remt de vorming van bradykinine: molecules die zwellingen kunnen veroorzaken in de achterkant van het oog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud