Perrigo moet documenten Omega Pharma vrijgeven

De zaak draait rond de verkoop van Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo door Marc Coucke en Waterland Private Equity. ©BELGA

Marc Coucke en Waterland Private Equity krijgen gelijk in hun geschil met Omega Pharma-koper Perrigo, maar slechts deels. De rechter legt Perrigo wel een forse dwangsom op.

De uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel van woensdag is een uitloper van de miljardenverkoop, bijna vijf jaar geleden, van Omega Pharma aan de Amerikaanse farmagroep Perrigo. De verkopers waren de bekende ondernemer-investeerder Marc Coucke en de investeringsmaatschappij Waterland Private Equity.

De deal leidde tot een forse ruzie omdat Perrigo de verkopers er achteraf van beschuldigde een kat in een zak verkocht te hebben. Ze zouden de cijfers van Omega Pharma opgesmukt hadden. Perrigo eist een schadevergoeding van ruim 2,1 miljard dollar. Het geschil wordt uitgevochten voor het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani).

Correspondentie

Eind oktober bleek het dispuut ook een uitloper te hebben bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Waterland eiste voor de rechtbank dat Omega Pharma (intussen Perrigo) de correspondentie tussen het bedrijf en zijn revisor EY van mei en juni 2016 vrijgeeft.

2,1 miljard
Schadevergoeding
De Amerikaanse farmareus Perrigo eist van de verkopers van Omega Pharma (Marck Coucke en Waterland Pirvate Equity) een schadevergoeding van 2,1 miljard dollar.

Daar is een goede reden voor. De periode heeft te maken met de herziening van de jaarrekeningen over 2014 en 2015 van Omega Pharma van eind juni 2016, vlak na de claim van Perrigo. De correcties slaan slechts op enkele tientallen miljoenen euro's. Waterland - en Coucke - willen dat element en de correspondentie inzetten om aan te voeren dat de miljardenclaim uit de lucht gegrepen is.

Twee weken

De rechtbank vonniste woensdag dat Omega Pharma (Perrigo) de bewuste correspondentie moet vrijgeven. Het krijgt daarvoor twee weken. Bovendien geldt een dwangsom van 50.000 euro per begonnen dag vertraging, staat in de uitspraak, die De Tijd kon inkijken. Waterland had die dwangsom geëist.

Er is wel een belangrijke beperking. De documenten mogen niet worden vrijgegeven als ze strikt binnen de relatie tussen Omega Pharma en EY gebleven zijn. De rechtbank volgt daar blijkbaar het argument van Omega Pharma (Perrigo) dat in dat geval een beroepsgeheim geldt voor de revisoren dat niet mag worden aangetast.

'Pyrrusoverwinning'

Het is afwachten wat de concrete gevolgen zijn en hoeveel documenten al dan niet worden overgemaakt en hoeveel nieuwe stukken er zullen bij zijn voor Waterland en Coucke. 'Het is niet uitgesloten dat deze uitspraak voor de eisers een pyrrusoverwinning wordt', merkt de rechtbank opvallend op.

Tegen de uitspraak is door de specifieke procedure geen klassiek beroep mogelijk, alleen een stap naar het Hof van Cassatie. Een procedure bij Cassatie werkt niet opschortend. Los daarvan zien sommigen er een belangrijke uitspraak in voor revisoren en hun beroepsgeheim.

'Dure zijshow'

In een reactie zegt Dominique Blommaert (Janson), de advocaat van Omega Pharma, dat de rechtbank de kant koos van Omega Pharma. 'Ze bevestigde onze stelling dat de claim van Waterland een ongepaste poging was om de beslissingen van het arbitragecollege (dat zich ook al boog over de documentenkwestie, red.) aan te vechten en dat Waterland geen recht heeft op toegang tot vertrouwelijke documenten.' 

Nog volgens Blommaert had de rechtszaak tot doel 'de aandacht af te leiden van de arbitrageprocedure'. Het was een dure zijshow en een niet noodzakelijke afleiding van die procedure, aldus een persbericht van Omega Pharma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect