Pfizer stopt met alzheimeronderzoek

©Bloomberg

De beslissing van een van de grootste farmabedrijven ter wereld is de zoveelste tegenvaller in de zoektocht naar een Alzheimer-medicijn.

'Dit is een mokerslag voor de miljoenen Alzheimer-patiënten wereldwijd', reageerde de Britse Alzheimer's Society. De beslissing van Pfizer betekent dat 300 werknemers op straat worden gezet.

Het Amerikaanse farmabedrijf stond nochtans ooit dicht bij een grote doorbraak, tot de resultaten van een studie op 1.000 patiënten in 2012 duidelijk maakte dat zijn medicijn de patiënten niet hielp zoals verwacht. Het bedrijf zocht naarstig verder naar een andere therapie, maar nu blijkt dat dat onderzoek onvoldoende vorderingen heeft geboekt. 'We gaan het vrijkomende budget investeren in ziektedomeinen waar we het meest expertise hebben', klinkt het in een mededeling. 

Eerder deze week kondigde ook het farmabedrijf Axovant - het 'Berkshire Hathaway van de biotechsector' - aan dat een Alzheimer-doorbraak niet van hen zal komen. Na teleurstellende studieresultaten belandde zijn vergevordere onderzoek in de vuilnisbak. Tal van andere grote bedrijven hebben er de voorbije jaren al hun tanden op stuk gebeten, maar de meesten blijven erin geloven waaronder Johnson & Johnson, Biogen, Eli Lilly en Merck. 

250 miljoen pond

Ondanks de dertig jaar onderzoek en de miljardeninvesteringen binnen bedrijven en universiteitsmuren is er nog geen enkel middel om Alzheimer onder controle te krijgen, laat staan genezen. De menselijke hersenen zijn zo complex dat het nog steeds niet helemaal duidelijk is welke mechanismes er precies schuil gaan achter de ziekte. De tientallen patiëntenproeven die wereldwijd lopen, spitsen zich toe op twee specifieke proteïnen in de hersenen, maar hoogstwaarschijnlijk spelen nog andere zaken een rol. 

'We kunnen Alzheimer oplossen', zei Bart De Strooper onlangs nog in een gesprek met De Tijd. 'Als we maar met genoeg zijn om te zoeken.' De Strooper staat aan het hoofd van het UK Dementia Research Institute dat 250 miljoen pond ter beschikking heeft voor onderzoek. Het einddoel van De Strooper en bij uitbreiding de hele sector is Alzheimer voorkomen door in te grijpen voor de symptomen opduiken en de ziekte te grote gaten in de hersenen heeft gemaakt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content