Rudi Mariën eist snel winst bij Biocartis

Biocartis gaat meer diagnosetesten ontwikkelen en verkopen, om zijn groei aan te zwengelen. ©REUTERS

Biocartis moet een versnelling hoger schakelen. Meer minilabo's en meer diagnosetesten verkopen, zodat het binnenkort winst maakt. 'We moeten nu groeien', zegt voorzitter Rudi Mariën. Met de nadruk op nu.

Het geduld van Rudi Mariën met Biocartis is op. Mariën, bekende mecenas van de Vlaamse biotechindustrie én met 8,9 procent van de aandelen grootaandeelhouder van het medische bedrijf, verlangt naar de dag waarop Biocartis geld verdient. Het bedrijf maakt minilabo’s en diagnosetesten die ziektes supersnel kunnen opsporen. Tien jaar na de start is Biocartis nog niet winstgevend, en dat wringt een beetje.

We gaan niet naar Nasdaq. We behouden het vertrouwen in onze beleggers, die al jaren meeleven met ons verhaal.
rudi mariën
voorzitter biocartis

Biocartis kondigde deze week aan dat er vanaf augustus een nieuwe CEO komt, Herman Verrelst. De Leuvenaar heeft al verschillende bedrijven opgestart, verkocht er ook een paar, en trok na de overname van zijn Carthagenia door het Amerikaanse Agilent naar de Silicon Valley. Even later kocht Agilent het Belgische diagnosebedrijf Multiplicom. Een meevaller voor Mariën, die eveneens aandeelhouder was van Multiplicom. Om maar te zeggen: Verrelst en Mariën zijn geen onbekenden voor elkaar.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Biocartis vrijdag wond Mariën, voorzitter van Biocartis, er geen doekjes om: hij verwacht dat Verrelst Biocartis op korte termijn zal groot maken. In zo’n vijf of zes jaar. Moet hij het bedrijf klaarstomen om te verkopen? Dat wil Mariën niet gezegd hebben. Het is daar nog te vroeg voor.

Binnen tien jaar

Rudi Pauwels, de bezieler van Biocartis en tot een paar maanden geleden CEO in tandem met Hilde Windels, krijgt de opdracht zich enkel nog te buigen over de lange termijn. Waar moet het bedrijf staan binnen tien jaar? Innovatie en strategie is dus zijn deel, terwijl Verrelst het operationeel moet waarmaken.

640 minilabo's
Het bedrijf verkocht tot zover 400 van zijn minilabo’s, Idylla genoemd, en hoopt er tegen eind dit jaar 640 van te maken.

En dat is heel wat. Biocartis is een bedrijf van 300 werknemers, met eind 2016 een omzet van 6,8 miljoen euro. Het bedrijf verkocht tot zover 400 van zijn minilabo’s, Idylla genoemd, en hoopt er tegen eind dit jaar 640 van te maken.

Want er zullen meer diagnosetesten worden ontwikkeld, ‘een groter menu’ zoals ad-interim CEO Windels het formuleert, waardoor de minilabo’s polyvalenter en dus nuttiger worden. Nu heeft Biocartis negen testen, waarvan zeven om kanker te identificeren.

Naar de States

Maar er moeten ook dringend meer markten worden aangeboord, een taak die specifief voor Verrelst wordt weggelegd. ‘Hij zal veel reizen’, klinkt het. Naar de Verenigde Staten om te beginnen. In fr tweede jaarhelft hoopt Biocartis daar de verkoop te kunnen starten, al moet Idylla er eerst nog worden goedgekeurd door de medische autoriteiten. Wellicht is dat iets voor deze zomer. Nadien moeten ook de testen, de zogenaamde ‘cartridges’ voor Idylla, nog toegelaten worden.

China staat eveneens op de radar. De VS is de grootste markt in de wereld als het om moleculaire diagnose gaat, maar het bedrijf dat erin slaagt China te veroveren, mag zich verwachten aan explosieve volumes.

Dan zijn er nog de partnerships met farmaconcerns die Biocartis moeten doen groeien. Contracten die ervoor zorgen dat de testen onlosmakelijk worden verbonden met een behandeling. Een voorbeeld: een kankertherapie vraagt regelmatig bijsturing, afhankelijk van de evolutie van de ziekte.

Die evolutie kan een test van Biocartis heel nauwkeurig in kaart brengen, zodat de behandeling perfect kan aansluiten. Biocartis heeft al een paar van die contracten op zak, voor geneesmiddelen die in ontwikkeling zijn, maar het mogen er wat meer worden.

Nasdaq

Moet de nieuwe CEO het bedrijf ook naar Nasdaq loodsen, een trend die steeds meer opduikt in de Belgische biotech? ‘Toch niet’, vindt Mariën. ‘We willen het risico niet lopen van plots te worden uigespuwd door de Amerikaanse beleggers. We behouden het vertrouwen in onze huidige aandeelhouders, die al jaren meeleven met ons verhaal.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud