Sanofi lijft Kiadis in tegen premie van 272 procent

Het onderzoekscentrum van Sanofi in het Franse Vitry-sur-Seine. ©REUTERS

De Franse farmagroep Sanofi betaalt 308 miljoen euro voor het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis.

Sanofi kondigde maandag de overname aan van het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis tegen 5,45 euro cash per aandeel. Dat is een premie van 272 procent boven op de slotkoers van vrijdag en een premie van 247 procent tegenover de gemiddelde koers over de voorbije 30 handelsdagen. De overnameprijs ligt wel nog 56 procent onder de prijs waartegen het biotechbedrijf vijf jaar geleden naar de beurs van Amsterdam trok.

Kiadis ontwikkelt immunotherapieën voor de behandeling van bloedkankers en erfelijke bloedaandoeningen. Via zijn techniek van de 'natural killers' worden lichaamseigen cellen ingezet om kankers en infectieziekten te bestrijden.

De Franse farmagroep - in België bekend als de overnemer van Ablynx - kent Kiadis goed. In juli ontving het celtherapiebedrijf een mijlpaalbetaling van 17,5 miljoen euro nadat het een licentieakkoord had ondertekend met Sanofi. Dat bedrag kon oplopen tot 858 miljoen euro.

Unaniem

De directie en de raad van bestuur van Kiadis staan al unaniem achter het bod. Ook grootaandeelhouder Life Sciences Partners, die 18,3 procent van Kiadis bezit, brengt zeker zijn stukken in. Sanofi wil 95 procent van de aandelen bemachtigen. Als dat lukt, volgt een uitrookbod en verdwijnt Kiadis van de beurstabellen.

-56%
DE Aanhouder wint niet
De overnameprijs ligt wel nog 56 procent onder de introductieprijs van vijf jaar geleden.

De andere belangrijke aandeelhouders van het bedrijf hebben nog geen aanwijzing gegeven over hun strategie. Het gaat om de verzekeraar Achmea, Lenildis (een holding gelinkt aan Life Sciences Partners) en de Britse investeerder Esprit Nominees.

Zowel Lenildis als Esprit Nominees zijn historische aandeelhouders van Kiadis. De jongste jaren verkochten ze al een deel van hun belangen in het biotechbedrijf. De Belgische investeerder Quest for Growth stapte in 2017 volledig uit het biotechaandeel, waarin het had geïnvesteerd vóór de beursgang.

Ontgoochelingen

Kiadis trok vijf jaar geleden naar Euronext Amsterdam tegen 12,5 euro. Tegelijk koos het voor een tweede notering op Brussel om in te spelen op de grote interesse van Belgische beleggers in biotech.

Sinds die beursgang stapelde Kiadis de ontgoochelingen op. De grootste klap voor de intekenaar van het eerste uur kwam eind 2019. Het aandeel kelderde nadat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA het biotechbedrijf had laten weten dat er geen voorwaardelijke goedkeuring zou komen voor zijn meest vergevorderde middel, ATIR101, een middel om de stamceltransplantatie bij patiënten met bloedkanker te vergemakkelijken.

Het celtherapiebedrijf liet snel weten de ontwikkeling van ATIR101 stop te zetten. Het ontsloeg de helft van zijn bijna honderd personeelsleden en besliste zich alleen nog te concentreren op zijn platform voor 'natural killer'-celtherapieën, dat het in handen kreeg door de overname van het Amerikaanse CytoSen begin vorig jaar. Met dat procedé haalt het gezonde cellen bij donoren en manipuleert die met zijn bestralingstechnologie om liquide en vaste kankertumoren te lijf te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud