Tegenvaller voor ebolavaccin van Merck

Een verpleegster met een experimenteel ebola-vaccin van GlaxoSmithKline. Concurrent Merck, in tandem met Newlink, kampt met bijwerkingen bij een eigen vaccin. ©REUTERS

Het Universitair Ziekenhuis van Genève heeft klinische tests met een nieuw ebolavaccin stopgezet nadat bij enkele patiënten gewrichtspijnen opdoken. Het vaccin, ontwikkeld door farmareus Merck in samenwerking met biofarmabedrijf Newlink, is een van de vaccins die momenteel in ontwikkeling is.

Het vaccin wordt momenteel getest op 59 vrijwilligers. Maar toen 4 patiënten klaagden over gewrichtspijn in handen en voeten, werden de tests 'uit voorzorg' opgeschort. 'Het gaat goed met hen en ze worden regelmatig opgevolgd door het medische team dat de studie leidt', laat het ziekenhuis weten in een persbericht.

Dat team onderzoekt nu of de gewrichtspijn 'mild en van tijdelijke aard' is. Als dat het geval blijkt te zijn, zullen de tests hervat worden op 5 januari.

Toch is het nieuws een tevenvaller voor de tandem Merck-Newlink   . Die neemt deel aan een race tegen de tijd om snel een efficiënt vaccin te ontwikkelen tegen ebola. Daarbij wordt klinisch onderzoek, waar normaalgezien bijna 10 jaar over gaat, in ijltempo afgewerkt. Ook GlaxoSmithKline  is een vaccin aan het testen in het VK, Mali en Zwitserland. In januari zou ook Johnson & Johnson  een eigen vaccin beginnen testen.

Daarbij valt op dat er telkens ook getest wordt in Zwitserland. Dat heeft veel te maken met de inspanningen van Gavi, de in Genève gevestigde Vaccinalliantie, om de ontwikkeling van het vaccin te versnellen. Gavi heeft 300 miljoen dollar klaar staan om een werkzaam vaccin meteen te verdelen in de getroffen landen. Daarvoor is het wel wachten op groen licht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor een van de vaccins in ontwikkeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect