Thrombogenics heeft vier ijzers in het vuur

Patrik De Haes, CEO van Thrombogenics, heeft er vertrouwen in dat het biotechbedrijf in het komende jaar met mijlpalen zal kunnen uitpakken. ©Dieter Telemans

Het Leuvense biotechbedrijf Thrombogenics stelt vooruitgang te boeken met zijn vier geneesmiddelen in ontwikkeling tegen oogziekten. Voor THR-317 zijn de testen op de eerste 50 patiënten begonnen.

Thrombogenics  publiceerde nabeurs zijn resultaten voor het eerste halfjaar. Het Leuvense biotechbedrijf afficheert een omzet van 2,7 miljoen euro, waarvan 1,9 miljoen euro afkomstig was uit de verkoop van Jetrea, het enige product van Thrombogenics, in de Verenigde Staten. Daarnaast kreeg het bedrijf ook 800.000 euro aan royalties van Novartis, dat via Alcon het oogmiddel aan de man brengt buiten de VS.

Thombogenics gaf in het eerste semester 10,5 miljoen euro uit aan onderzoek & ontwikkeling. Van de vier potentiële geneesmiddelen wordt sinds januari THR-317 getest op 50 patiënten. Het product zit in fase II. THR-317 is een middel tegen diabetisch macula-oedeem, een complicatie in het oog die optreedt bij mensen met suikerziekte. De eerste resultaten van dit onderzoek worden verwacht begin volgend jaar.

Patrik De Haes, CEO van Thrombogenics: 'We zijn in goede positie om verschillende mijlpalen, die een significante waarde voor de aandeelhouders zullen betekenen, in het komende jaar af te leveren.'

Blindheid

De vier kandidaat-medicijnen van Thrombogenics richten zich op oogaandoeningen die blindheid kunnen veroorzaken. Ook THR-409, of ocriplasmine, zit in fase II van het onderzoek. Ocriplasmine, dat ook bij Jetrea werd ingezet, moet hier diabetes-patiënten helpen met glasvochtloslating.

Thrombogenics boekte in de eerste zes maanden een netto-verlies van 15,2 miljoen euro, of 0,42 euro per aandeel. Een jaar geleden was dat 15 miljoen euro.

De cashpositie kwam eind juni op 65,1 miljoen euro. Voor heel 2016 was dat 80,1 miljoen euro.

Kanker

Oncurious, het dochterbedrijf van Thrombogenics dat zich richt op kanker, ondertekende in augustus een overeenkomst met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) waardoor het vijf projecten van de KU Leuven en van de VUB overneemt. Thrombogenics investeerde hiervoor 2,1 miljoen euro extra in Oncurious.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect