Advertentie

Tigenix driekwart meer waard na overnamebod

©RV DOC

Het Japanse Takeda biedt 1,78 euro per aandeel om Tigenix en zijn fistelmiddel binnen te rijven. Alles samengeteld waardeert het bod Tigenix op 520 miljoen euro.

Lang na de goedkeuring van het eerste medicijn moesten de Belgen niet wachten op een overnamebod. Op 15 december kreeg Tigenix van het Europees geneesmiddelenagentschap een positief advies voor zijn celtherapiebehandeling Alofisel. Binnenkort commercialiseert het dus de remedie voor anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn.

Tigenix wordt daarmee gewaardeerd aan 520 miljoen euro, voor wie ook de Amerikaanse genoteerde aandelen en converteerbare obligatieleningen meetelt. De beurswaarde bedroeg gisterenavond 269 miljoen euro.

Het Japanse farmabedrijf Takeda - al langer een partner van Tigenix - zou de verkopen in Europa voor zijn rekening nemen (piekverkopen van 200 à 300 miljoen euro per jaar), om per 100 euro omzet 18 euro door te storten naar Tigenix. Na enkele rekensommetjes achtten de Japanners het zinvoller om alle aandelen van Tigenix te kopen. Takeda ziet Alofisel als een ideale aanvulling op zijn product Entyvio, dat het twee jaar geleden op de markt bracht en dat al 1 miljard dollar omzet haalde.

Tigenix was van plan om de commercialisatie in de VS - waar de echte vetpotten van de farmasector staan te wachten - zelf aan te pakken. Tegen 2020 wou het daar gelanceerd zijn, om door te stomen richting 300 à 600 miljoen euro piekverkopen in dat land alleen al. Die zouden dan integraal op de eigen rekening komen.

Dat zal dus anders verlopen. Tegen dan heeft Takeda Tigenix al lang opgeslokt. CEO Eduardo Bravo schaart zich achter het bod van de Japanners. 'We zijn ervan overtuigd dat het overnamebod de waarde reflecteert van onze toewijding aan patiënten gedurende de laatste jaren', klopt hij zich op de borst. 'De expertise van Tigenix kan de ambitie van Takeda om nieuwe stamcelbehandelingen te ontwikkelen versnellen.'

Ook twee grootaandeelhouders stemden in met het overnamebod. De kans op slagen lijkt daarmee des te groter.

Verloren jaren

De sappige overnamepremie is natuurlijk een opsteker voor wie zat te wachten op de heropleving van het centjesaandeel. De goedkeuring van Alofisel in Europa bracht relatief weinig enthousiasme teweeg in december.

Sinds 2011 schommelt de koers rond 1 euro per stuk. Verder in het verleden toont de koersgrafiek de neergang van het aandeel. Toen werd duidelijk dat ChrondroCelect een flop zou worden. In dat product hadden investeerders hun hoop gevestigd bij de beursgang in maart 2007. Het product werd pas definitief begraven in juli 2016.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud