'Tigenix is een rollercoaster geweest'

©wim kempenaers (wkb)

'Het Tigenix van nu heeft niets meer te maken met dat van 3 jaar geleden', zegt Eduardo Bravo, die in 2011 van CEO overnam. België speelt nog slechts een marginale rol in de toekomst van het bedrijf. De waarde zit niet meer in ChondroCelect, maar in de technologie die binnen de Spaanse fusiepartner Cellerix ontwikkeld werd.

‘Het is een rollercoaster geweest.’ Zo blikt Eduardo Bravo terug op zijn voorbije drie jaar als CEO van het Belgische biotechbedrijf Tigenix. Hij nam destijds – meteen na de fusie van Tigenix en het Spaanse Cellerix – de rol over van Gil Beyen. ‘Vooral 2013 was een zeer moeilijk jaar. Voor de hele Europese biotechsector en zeker voor ons.’

De bankrekening van Tigenix dreigde helemaal leeg te lopen. Het bedrijf stond met de rug tegen de muur. Een kapitaalverhoging was broodnodig maar was geen sinecure. ‘Er was veel onzekerheid. Beleggers werden nerveus en de aandelenprijs is gekelderd.’ Tot de Spaanse familie Grifols zich in de late herfst als reddende engel meldde. Die investeerde 12 miljoen euro en kreeg in ruil 20 procent van Tigenix.

‘Een Tigenix dat niets meer te maken heeft met dat van 3 jaar geleden’, zegt Bravo. Vergeet ChondroCelect (CC), dat het paradepaardje van het Leuvense bedrijf moest worden. Het product is na de vele teleurstellingen nog maar een fractie van de totale waarde die analisten op het bedrijf plakken. Jan De Kerpel van KBC Securities bijvoorbeeld waardeert CC op slechts 0,09 euro per aandeel terwijl het hele bedrijf volgens hem 0,95 euro per aandeel waard is.

Terwijl Tigenix vroeger een 100 procent Belgisch bedrijf was, is daar amper nog iets van te merken. Onderzoek en ontwikkeling? Kort na de fusie met Cellerix is dat in Leuven stopgezet. ‘Het technologisch platform in Spanje stond veel verder.’ Productie van CC? Eerder al verschoven naar een Nederlandse vestiging en sinds kort zelfs helemaal uitbesteed aan derden. Verkoop van CC? Ook dat doet Tigenix niet langer zelf, maar is in handen van een Zweeds farmabedrijf.

De verspaansing van Tigenix

Tigenix, dat in 2007 naar de beurs trok, heeft na de fusie met het Spaanse Cellerix een make-over ondergaan. De fusie werd voorgesteld als een overname van Cellerix door Tigenix maar nu blijkt dat de machtsverhoudingen misschien wel anders lagen. CEO en CFO zijn Spanjaarden, alsook de hoofdaandeelhouder. Het belang van Chondrocelect, een in Leuven ontwikkelde celtherapiebehandeling voor kraakbeenletsels, is geminimaliseerd. Leuven is nog steeds de hoofdzetel maar daar is alles mee gezegd. Er werken nog slechts een 10-tal mensen voor klantenondersteuning, financiën, personeelszaken, ... Onderzoek en ontwikkeling, de toekomst van Tigenix, ligt in Spanje.

‘We hebben gedaan wat goed is voor het bedrijf’, zegt Bravo. Hij maakte middelen vrij uit het oude Tigenix, om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten (voor de behandeling van onder andere anale fistels en reuma) die geboren zijn uit Cellerix in Spanje.

 

ChondroCelect, dat bij de beursgang van Tigenix zogezegd een grote toekomst stond te wachten, haalt vier jaar na de lancering nog steeds maar 4,3 miljoen euro omzet (in 2013)? Begin april kondigde u dan maar aan de verkoop van CC uit te besteden aan het Zweedse Sobi. Tigenix zal 20 procent van de omzet als royalty’s ontvangen. Zo’n deal had Tigenix beter al jaren geleden gesloten?

Bravo: ‘Ja. Eigenlijk wel. Maar dat is gemakkelijk om nu te zeggen. Moest het in Frankrijk en Duitsland wel zijn geëvolueerd zoals we hoopten, zouden we nu misschien aan 15 miljoen euro omzet zitten en zou niemand erover klagen.’

Hoeveel gaat CC Tigenix de komende jaren nog opleveren?

Bravo: De analistenprognoses variëren tussen 20 en 40 miljoen euro omzet voor CC in 2017-2018. Ga ervan uit dat het 30 miljoen euro is. 20 procent royalty’s daarop is 6 miljoen euro direct in onze zak. Met zero investeringen, zero risico en zero uitgaven voor ons. En als CC niets meer verkoopt, dan verliezen we ook niets. De deal biedt bescherming.

Wat blijft er nog over van het oude Tigenix?

Bravo: Door de veranderingen van de voorbije maanden vermindert het personeelsbestand met ongeveer 25 mensen. We blijven bij Tigenix over met 50 mensen, waarvan een klein deel - 10 à 15 - in België en de rest in Spanje. In Leuven zitten nog mensen voor klantenondersteuning, juridische zaken, personeelszaken, finance, …

Is dat alles? Ziet u Tigenix nog als een Belgisch bedrijf?

Bravo: ‘We staan hier op de beurs. We betalen hier belastingen. We hebben nog een brede, Belgische aandeelhoudersbasis. De Raad van bestuur is nog Belgisch getint. Dus ja.

Is er sprake om het hoofdkwartier te verhuizen naar Spanje?

Bravo: ‘Nee. Dat blijft in Belgie. Vanuit belastingsstandpunt is het voor ons zelfs goed om in Belgie te zitten.’

U zegt dat CC niet langer de waarde van Tigenix bepaalt. Wat dan wel?

Bravo: Cx601 en Cx611. Twee celtherapieproducten in onze pijplijn. Met Cx601 – een regeneratieve behandeling van anale fistels – zijn we momenteel patiënten aan het recruteren voor de laatste studie in Europa. De resultaten daarvan zijn voorzien voor het derde kwartaal van 2015. Als die resultaten goed zijn… dan dat is de droom van elk biotechbedrijf. Cx611, dat kan toegepast worden voor de behandeling van reuma en sepsis, is nog niet zo ver gevorderd.

Wat is het potentieel van Cx601?

Bravo: Elk jaar zijn er 100.000 patienten. Reken op 20.000 euro per behandeling. Kies een marktaandeel en je hebt een idee. Het potentieel is vele malen groter dan dat van CC. Dat is wat de waarde van het aandeel aandrijft. Of toch zou moeten aandrijven.

Als Cx601 de studies overleeft – met de nadruk op als – dan moeten jullie het nog verkopen. Gaan jullie dat zelf doen?

Bravo: ‘In Europa kunnen we dat zelf. Het zal wel een grote investering vergen om de verkoopinfrastructuur op te zetten. Dan moeten we zien of de aandeelhouders bereid zijn het risico te nemen.

Met CC waren de verwachtingen ook groot maar kwartaal na kwartaal bleek dat de te hoog gegrepen waren. Loopt Tigenix met Cx601 niet hetzelfde risico?

Bravo: ‘Hopelijk hebben we toch wel wat geleerd. En met Cx601 beantwoorden we aan wat de sector een high unmet medical need noemt. Het behandelt een pijnlijke aandoening en er zijn geen alternatieven momenteel. Ik denk dat Cx601 een eenvoudiger product is om te verkopen en terugbetalingsakkoorden te sluiten. Laten we gewoon zeggen dat anale fistels ernstiger zijn dan kraakbeenletsels in de knie.

U had aangekondigd dat Tigenix nog in 2013 een partner zou vinden voor de financiering van het onderzoek naar Cx601 in de VS. Die deal is er niet gekomen.

Bravo: ‘Ik weet het. En we zijn ervoor afgestraft. Terecht. Ik neem de schuld daarvan op mij. Ik heb mijn vingers toen verbrand en zal dat niet meer laten gebeuren. De deal is in extremis afgeblazen omdat het bedrijf dat interesse toonde, overgenomen is. We zullen zien hoe het afloopt.

Beginnen de grote farmabedrijven stilaan in te zetten op celtherapie en regeneratieve geneeskunde?

Bravo: ‘Celtherapie is begin van de jaren 2000 een hype geweest. Veel grote farmbedrijven zijn er toen misschien te vroeg in gesprongen en hebben hun vingers verbrand. Intussen zijn er al serieuze klinische testen geweest en zijn de eerste producten op de markt. En je ziet bijvoorbeeld Pfizer en Johnson & Johnson toch hun eerste investeringen doen. Things are starting to happen.

In welke mate ziet u Tigenix als een overnameprooi?

Bravo: Dat weet ik niet. We kunnen het bedrijf alleen maar runnen zodat het niet verkocht moet worden vanuit een zwakke positie.

Was de kapitaalinjectie van Grifols in november vorig jaar de laatste?

Bravo: ‘Zijn er biotechbedrijven die dat ooit beloven? Ik denk het niet. Maar om op uw vraag te antwoorden. Nee, het is heel onwaarschijnlijk dat dit de laatste kapitaalverhoging was. We hebben nu nog cash om tot eind 2015 door te werken. Net voldoende dus om te wachten op de cruciale testresultaten van Cx601. Als die goed zijn, zal geld ophalen geen probleem zijn. Maar is het slim om zolang te wachten? Dat is aan de raad van bestuur om te oordelen.

Bent u zelf ook aandeelhouder?

Bravo: ‘Ja. Ik heb niet alleen warrants maar ook aandelen die ik op de markt gekocht heb. Maar dat is slechts een klein percentage van het totaal. Zo rijk ben ik niet. En ik sta momenteel nog op verlies.

Zijn de voorbije drie jaren niet frustrerend geweest? Altijd bedelen om extra geld. En het Tigenix-verhaal verkopen bij investeerders terwijl Tigenix zijn verleden meedraagt.

Bravo: ‘Frustrerend? Nee, dat zou ik niet zeggen. Soms wel vermoeiend. Maar ook exciting. We zitten in de voorlinie van een revolutie in de farmasector. Ik weet niet of Tigenix een van de grote winnaars zal zijn, maar er is toch een zekere trots dat we iets doen dat grensverleggend is. Het is moeilijk, maar ook fun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content