Tigenix kijkt uit naar EU-goedkeuring Crohn-middel

©RV DOC

Het biotechbedrijf verwacht nog dit jaar Europees groen licht voor Cx601. Eind juni had Tigenix een riante kaspositie van 56,5 miljoen euro.

De focus bij Tigenix ligt momenteel vooral op Cx601, een potentieel geneesmiddel om complexe perianale fistels te behandelen bij patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn. Het middel staat dicht bij Europese goedkeuring. Tigenix hoopt nog dit jaar op een gunstig advies van het CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), wat vervolgens tot groen Europees licht moet leiden.

Als Cx601 in Europa op de markt mag worden gebracht, zal Tigenix een betaling van 15 miljoen euro krijgen van partner Takeda Pharmaceuticals. Tigenix heeft intussen de nodige schikkingen getroffen om Cx601 te kunnen vervaardigen in zijn productievestiging in Madrid. ‘Ons samenwerkingsverband met Takeda en de voorbereiding van de Europese lancering verlopen vlot’, zegt CEO Eduardo Bravo.

Stamceltherapie

Tigenix boekt intussen vooruitgang met twee andere middelen in de pijplijn: Cx611, een stamceltherapie om ernstige sepsis te behandelen, en AlloCSC-01, een experimenteel middel dat rechtstreeks in een kransslagader zou worden ingespoten bij hartinfarct (acuut myocardinfarct).

Zoals normaal is bij een biotechbedrijf dat nog geen producten op de markt is, kleuren de halfjaarresultaten rood. Door fors hogere onderzoek- en ontwikkelingskosten – vooral voor de lancering van een Fase 3-studie voor Cx601 in de VS - is het verlies van Tigenix in het eerste halfjaar bijna drie keer groter dan een jaar eerder: 26,2 miljoen euro tegen 9,4 miljoen. Per aandeel is het verlies verdubbeld van 0,05 tot 0,10 euro.

Een cruciaal element bij biotechbedrijven die volop met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen bezig zijn, is de kaspositie. En die is dik in orde bij Tigenix. Eind juni had het bedrijf een kaspositie van 56,5 miljoen euro. Zoals hierboven blijkt, heeft het bovendien uitzicht op een nieuwe betaling door Takeda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect