Tubes Voltaren komen voortaan van familiebedrijf uit Puurs

©Wim Kempenaers

Het Antwerpse familiebedrijf Purna gaat in opdracht van de farmareus GSK jaarlijks miljoenen tubes Voltaren maken, een van de meest verkochte pijnstillers en ontstekingsremmers.

Purna, dat in de ‘Pharma Valley’ van Puurs in de schaduw van giganten als Pfizer en Alcon 180 mensen tewerkstelt, heeft net een investering van 8 miljoen euro afgerond. Een nieuwe productie-installatie, een volautomatische verpakkingslijn en omgebouwde opslagtanks zijn in gebruik genomen. Het familiebedrijf is klaar voor een grote sprong voorwaarts. De omzet zal tegen 2018 met zowat 30 procent stijgen tot 40 miljoen euro. Er komen 20 jobs bij.

Purna, 30 jaar geleden opgericht door de schoonvader van de huidige CEO Bart Peeters, groeide de eerste jaren voornamelijk dankzij een Nederlandse ngo die er basisgeneesmiddelen zoals schimmelwerende zalven of paracetamolsiroop liet produceren voor derdewereldlanden en oorlogsgebieden. Intussen voert Purna ook opdrachten uit voor Unicef, Artsen Zonder Grenzen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Farma

‘Dat aandeel vormt nu nog maar 15 procent van onze omzet. We werken vooral voor grote farmabedrijven’, klinkt het. Denk aan GSK, Johnson & Johnson, Pfizer, Novartis. ‘Het begon met een farmabedrijf uit de regio dat ons vroeg een shampoo tegen haaruitval te produceren. Dat was een gelukje, maar het is onze verdienste dat we dat hebben uitgebouwd.’

Profiel Purna

Produceert geneesmiddelen in opdracht van bedrijven als GSK, Pfizer en J&J, maar ook voor Unicef en Artsen Zonder Grenzen.

Opgericht in 1986.

Omzet (2016): 31 miljoen euro (prognose 40 miljoen euro in 2018).

Bedrijfswinst: 1,7 miljoen euro.

Nettowinst: 1 miljoen euro.

Werknemers: 180 in Puurs (20 extra jobs op komst).

Purna maakt een waaier van producten. Speciale shampoo voor psoriasispatiënten, koortsremmers, oorspray met antibiotica, poepzalf voor baby’s, brandwondenzalf. Alles, zolang het maar een vloeistof, spray, gel of zalf is. Geen tabletten. Daarin is de concurrentie met India en China te groot.

Hoge lat

De nieuwe opdracht om voor GSK een van de meest verkochte pijnstillers ter wereld te produceren bewijst volgens Peeters Purna’s reputatie. Hij laat ook het woord ‘state of the art’ vallen. ‘Voltaren is een waardevol merk, dat zich geen kwaliteitsproblemen en imagoschade kan permitteren. De opdracht om miljoenen tubes per jaar te produceren geef je dus niet aan eender welk bedrijf’, aldus Peeters.

Multinationals leggen zich steeds meer toe op onderzoek, marketing en verkoop, terwijl ze de productie van oudere medicijnen geheel of deels uitbesteden. ‘Dat creëert kansen voor ons’, zegt Peeters. Maar het vergt ook constante investeringen. De eisen die de sector oplegt voor gebouwen, installaties, documentatie of databescherming zijn niet van de poes. ‘De lat gaat hoger en hoger.’

Purna investeert 8 miljoen euro om opdracht van GSK te realiseren.

Purna financierde de investeringen met eigen middelen, bankkredieten en steun van de Vlaamse regering. Met een deel ervan gaat Purna de komende jaren ook zijn onderzoek en ontwikkeling verder uitbouwen. ‘We willen een platform zijn tussen universiteiten en onderzoekscentra enerzijds en onze grote klanten anderzijds. Door een productportefeuille uit te bouwen kunnen we zowel bestaande als nieuwe klanten commerciële opportuniteiten aanreiken. ‘We hebben een tiental van die projecten lopen. Dat zal op termijn voor extra omzet en jobs zorgen’, aldus Peeters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content