UCB boekt sterke testresultaten met bimekizumab

©BELGA

De goede onderzoeksresultaten bij de behandeling van gewrichtsontstekingen is een opsteker na een eerder zware tegenvaller dit jaar.

UCB boekt in de tweede klinische testfase goede resultaten voor de bestrijding van spondylitis ankylopoetica (een gewrichtsontsteking in de wervelkolom, in het Engels afgekort tot AS) met het potentiële middel bimekizumab. Een significant deel van de ruim 300 AS patiënten boekte een duidelijke verbetering na 12 weken behandeling, terwijl er geen onverwachte bijwerkingen optraden. 

Eerder dit jaar meldde de biofarmaciegroep ook al goed nieuws bij de testen voor de behandeling van zware psoriasis met hetzelfde middel. Die testen gaan eerstdaags de derde en laatste klinische testfase in. Normaal gezien volgen in de komende weken ook testresultaten voor psoriaris-artritis, een vaak met de huidaandoening gepaard gaande gewrichtspijn. 

Opsteker

De hoopgevende testresultaten voor bimekizumab zijn een opsteker voor UCB. Dit voorjaar kreeg het aandeel nog een enorme dreun na teleurstellende onderzoeksresultaten voor Evenity, het potentiële osteoporosemiddel van de groep.

Die tegenvaller wakkerde bij beleggers de onrust aan over de opvolging van het huidige trio sterproducten van de groep. Cimzia (epilepsie), Vimpat (epilepsie) en Neupro (Parkinson) stuwen nu nog een stevige omzetgroei, maar verliezen in de loop van komend decennium hun patentbescherming. De onrust ebde de jongste weken wel wat weg

Bimekizumab kan potentieel een belangrijke bijdrage leveren voor UCB. Analisten schatten de potentiële piekverkopen op ongeveer 1 miljard euro in. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content