UCB mag osteoporosemiddel in Japan op de markt brengen

©Kristof Vadino

Volgende week spreekt de Amerikaanse farmawaakhond zich mogelijk uit over het osteoporosemiddel Evenity.

Een opsteker voor UCB . Het Belgische farmaconcern mag zijn osteoporosemiddel romosozumab, met als merknaam Evenity, in Japan lanceren.

Het middel is goedgekeurd voor patiënten met een hoog risico op botfracturen, zowel mannen als vrouwen die de menopauze achter de rug hebben. Evenity werd in Japan ontwikkeld door een strategische alliantie van UCB met Amgen Astellas BioPharma (AABP). Romosozumab vermindert de botafbraak en dus de kans op breuken.

De goedkeuring door het Japanse ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn is gebaseerd op twee fase 3-studies (Frame en Bridge), waarbij 7.180 vrouwen na de menopauze en 245 mannen waren betrokken.

Herkansing in VS

Het is de eerste goedkeuring voor romosozumab in de wereld. In de Verenigde Staten moest het middel herkansen nadat in mei 2017 bij de laatste tests was gebleken dat het problemen met hart en bloedvaten kan veroorzaken. De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA zou zich op 16 januari uitspreken, al kan dat door de shutdown van de Amerikaanse overheidsinstellingen ook iets later zijn.

Het beurshuis KBC Securities schat de piekverkopen van Evenity op 1 miljard euro. UCB en partner Amgen nemen elk de helft van die omzet voor hun rekening. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect