VS injecteren recordsom in kandidaat-vaccin

Onder de codenaam Operation Warp Speed pompt de Amerikaanse regering miljarden in kandidaat-vaccins om de ontwikkeling te versnellen en er nu al de hand op te leggen. ©REUTERS

De Verenigde Staten financieren voor 2,1 miljard dollar mee de klinische studies en de productie van het kandidaat-vaccin dat de farmareuzen GSK en Sanofi samen ontwikkelen. In ruil weten de VS zich al verzekerd van 100 miljoen dosissen.

De geopolitieke strijd om voor de eigen bevolking de hand te leggen op zoveel mogelijk coronavaccins, hoewel die nog in volle ontwikkeling zijn, blijft in alle hevigheid woeden.

Vrijdag maakten de Verenigde Staten bekend dat ze 2,1 miljard dollar pompen in het kandidaat-vaccin dat de respectievelijk Britse en Franse farmareuzen GlaxoSmithKline en Sanofi, twee van 's werelds grootste vaccinproducenten, samen klaarstomen. Het geld gaat naar de klinische studies en het opschalen van de productie.

Met die miljardeninvestering - de grootste tot dusver van de Verenigde Staten - weet de regering Trump zich nu al verzekerd van 100 miljoen dosissen als het vaccin er straks daadwerkelijk komt. De Verenigde Staten genieten bovendien een optie om er op langere termijn nog eens 500 miljoen bij te doen, meldt het persagentschap Bloomberg.

Het duo Sanofi-GSK, dat deze week ook al een vaccindeal sloot met het Verenigd Koninkrijk, laat vrijdag verstaan dat het hoopt eind dit jaar met positieve resultaten van de laatste fase van klinische studies uit te pakken, waarna het in de eerste helft van volgend jaar de markttoelating wil aanvragen bij de Amerikaanse regulator.

Operation Warp Speed

De VS leggen niet al hun eieren niet in één mand. De recordinvestering is maar een de vele onder de vlag van de Operation Warp Speed, waarmee het land de ontwikkeling van meerdere beloftevolle kandidaat-vaccins met miljardeninvesteringen spekt in de hoop de ontwikkeling te versnellen en zich nu al van zoveel mogelijk dosissen te voorzien.

Zo sloten de VS vorige week een deal van 1,95 miljard dollar met Pfizer en zijn partner BioNTech. AstraZeneca, dat een vaccin klaarstoomt met de Universiteit van Oxford, kreeg dan weer 1,2 miljard dollar van de Amerikanen.

Vrijdag liet het vaccinduo Pfizer-BioNTech ook nog verstaan dat het een deal heeft gesloten met Japan om het land in de eerste helft van volgend jaar te voorzien van 120 miljoen dosissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud