Vertragingen Fagron stellen beleggers teleur

©Wim Kempenaers (WKB)

De omzet van Fagron groeide het voorbije kwartaal nauwelijks. Beleggers reageren diep teleurgesteld.

De omzet van de specialist in apothekersbereidingen  bleef in het derde kwartaal stabiel op 103,6 miljoen euro (+0,2%). Exclusief wisselkoerseffecten steeg de omzet met 1,2 procent. De organische groei - dus zonder verkopen of overnames - steeg evenwel met 2,4 procent, bij gelijke wisselkoersen. In hun juni verkocht Fagron nog een bereidingsfaciliteit in Parijs, omdat die beperkt winstgevend is en over weinig groeipotentieel beschikt.

Overnames

In de toekomst mag Fagron in zijn totale omzet de overnames van het Kroatische Kemig (omzet 2016: 4 miljoen euro), een leverancier van farmaceutische grondstoffen en verpakkingsmaterialen aan apotheken en groothandels in KroatiĆ« en BosniĆ« en Herzegovina, en het Braziliaanse All Chemistry (begin oktober) meerekenen. 

De omzet bij HL Technology, het bedrijf in de groep dat materialen levert aan tandartsen en orthopedisten en daardoor wordt beschouwd als de vreemd eend in de bijt, daalde fors (-13,7%) als je de resultaten over de voorbije drie kwartalen vergelijkt met die van dezelfde periode in 2016. Er wordt al langer verwacht dat de groep deze divisie van de hand zal doen. De omzet van HL Technology maakt nauwelijks 1,6 procent uit van de groepsomzet van Fagron.

Grondstoffen

Een mindere noot is dat Fagron kampt met leverachterstanden. De externe labo's die de ingekochte grondstoffen controleren, liepen vertraging op, waardoor Fagron zijn klanten zelf niet op tijd kon beleveren. 'Er wordt hard gewerkt aan een oplossing en we verwachten de achterstand in het eerste kwartaal van 2018 grotendeels ingehaald te hebben', benadrukte CEO Hans Stols op de telefonische conferentie. 

De analisten van ING veranderden in een reactie op het nieuws het advies voor het Fagron-aandeel van 'kopen' naar 'houden'. 'De verkoopcijfers en de organische groei losten in het derde kwartaal de verwachtingen niet in en ook over de omzet en de winst van de dit jaar opgestarte Wichita-fabriek in de VS is nog niet voldoende duidelijkheid.'

Fagron was  de voorbije jaren amper uit het nieuws te branden omdat de Belgisch-Nederlandse onderneming bijna kapseisde. Dat kwam vooral door enkele Amerikaanse overnames en de daaraan verbonden schuldenberg. Maar een redding met de hulp van de investeringsgroep Waterland en de ondernemers Filiep Balcaen en Marc Coucke zette Fagron weer op de rails. Sneller dan verwacht ging het Oost-Vlaamse bedrijf, dat een erfgenaam is van Arseus en Omega Pharma (Marc Coucke), weer op overnamepad. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content