Waalse fabriek doet vaccinproductie AstraZeneca sputteren

Het Waalse Henogen maakt virale vectoren die in het lichaam dienstdoen als transportmiddel voor vaccins. ©Novasep

De farmareus AstraZeneca wijst voor de productieproblemen van zijn coronavaccin naar de fabriek in het dorpje Seneffe. Die staat in voor een cruciaal onderdeel van het vaccin.

AstraZeneca kwam vrijdagavond met slecht nieuws. Europa zal op korte termijn een pak minder vaccins aangeleverd krijgen. Ons land valt in het eerste kwartaal terug op slechts 650.000 dosissen, minder dan de helft van de afgesproken 1,5 miljoen. De EU dreigt intussen met een proces tegen AstraZeneca.

Wallonië cruciaal voor AstraZeneca-vaccin

Het vaccin van AstraZeneca ontwikkeld aan Oxford University is een genetisch vaccin. Een specifiek gen wordt geïnjecteerd. Dat geeft lichaamscellen instructies om antigenen aan te maken. Die zijn ongevaarlijk maar kenmerkend voor het coronavirus. Het immuunsysteem gaat die te lijf en traint zich zo voor een virusaanval.

Het gen en die instructies komen niet vanzelf in de cellen. Daar is een virus voor nodig, in dit geval een onschadelijk adenovirus dat dienstdoet als een koerier, de cellen binnendringt en het genetisch pakket aflevert. Het Waalse Henogen maakt die virale vector (virus + pakketje) in Seneffe in bioreactoren. Het eindproduct is een vloeistof die bij AstraZeneca een finale bewerking krijgt en er dosis per dosis in flacons wordt gezet.

Dat AstraZeneca zijn beloftes niet nakomt, wijt de Brits-Zweedse groep aan productieproblemen bij Henogen, de Waalse fabriek van zijn productiepartner Novasep. Die vingerwijzing kwam volgens het persagentschap Reuters ter sprake in een meeting van AstraZeneca en EU-functionarissen.

Honderden miljoenen dosissen

Het Waalse Henogen produceert virale vectoren die cruciaal zijn voor het coronavaccin van AstraZeneca. De farmareus rekent voor enkele honderden miljoenen dosissen op de fabriek in het dorpje Seneffe in Henegouwen.

Henogen ontstond als spin-off van de Université Libre de Bruxelles. In 2009 kwam het in de handen van het Franse Novasep. Tien dagen geleden verkocht Novasep zijn Waalse dochter aan de Amerikaanse groep Thermo Fisher Scientific voor 725 miljoen euro. Henogen telt ruim 400 werknemers op sites in Seneffe en Gosselies. Het boekte vorig een omzet van ruim 80 miljoen euro.

Het Waalse bedrijf gaf vorig jaar aan dat ze klaar was voor de samenwerking met AstraZeneca. ‘We hebben de expertise. Maar de schaal waarop en de snelheid waarmee alles moet gebeuren, hebben we nog nooit gekend', zei verantwoordelijke Cedric Volanti toen aan De Tijd.

Wat normaal meerdere jaren vergt, moest Henogen in enkele maanden klaarspelen. Dat zou volgens Volanti lukken, omdat vaccinprojecten bij alle spelers in de ketting de topprioriteit zijn. Een boude uitspraak, blijkt nu. Ook Pfizer en Johnson & Johnson ondervinden vertraging in de productie van hun vaccins.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud