Waalse subsidies lokken Oostenrijkse specialist in hartfalen naar Luik

Miracor-CEO Olivier Delporte. ©Miracor

Het Oostenrijks bedrijf Miracor Medical verhuist naar Luik, aangemoedigd door Waalse subsidies. Het bedrijf kon hier 25 miljoen euro ophalen voor zijn katheter, een oplossing tegen hartfalen.

Eerst even voorstellen waar Miracor Medical een oplossing voor uitdokterde. Denk aan een acuut hartinfarct. De bloedtoevoer naar het hart schiet tekort, waardoor het hart onvoldoende zuurstof binnenkrijgt. Wordt er niet binnen de 20 minuten opgetreden, dan sterven er hartcellen af. De patiënt wordt in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht. Chirurgen introduceren via de lies een stent die de falende hartader moet openen, zodat het bloed opnieuw circuleert.

‘En dan komen wij tussen. We hebben een katheter met een ballonnetje dat meerdere malen wordt opgeblazen en opnieuw gelost. In verschillende cycli, afhankelijk van de ernst van het hartinfarct. Hoogstens 10 à 15 seconden. We monitoren dat met algoritmes die de behandeling berekenen op maat van de patiënt, afhankelijk van zijn toestand. Hoe zwaarder het infarct, hoe meer we moeten tussenkomen. Alles samen duurt de ingreep hoogstens 30 minuten', duidt Olivier Delporte, CEO van Miracor Medical.

Dankzij het ballonnetje worden minder hartcellen beschadigd. Onze techniek heeft preventief een positief effect.
Olivier Delporte
CEO Miracor

De ingreep maakt dat de bloedtoevoer beter verloopt en verhoogt de efficiëntie van de stent. Meer nog, dankzij de behandeling daalt het risico op chronische hartverlamming. En dus op nieuwe infarcten. ‘Omdat er dankzij het ballonnetje minder hartcellen worden beschadigd. Onze techniek heeft preventief een positief effect’, duidt Delporte.

Jaarlijks krijgen 15.000 Belgen een infarct. In de wereld zijn dat er ruim 3 miljoen. Ongeveer de helft daarvan is gebaat bij de technologie van Miracor Medical. De ernstige gevallen, zeg maar. Van de patiënten die een infarct krijgen, ontwikkelt één op de vier een chronische hartverlamming binnen de vier jaar. Die complicaties moeten dan voortdurend worden opgevolgd.

Serieuze financiering

Miracor Medical werd in 2008 opgericht door een Weense hartchirurg, die zelf de technologie ontwikkelde. Nu verhuist het bedrijf naar Awans, in de buurt van Luik, onder impuls van zijn Belgische CEO. Delporte klopte aan bij de Waalse overheidsinstanties, die via het Marshallplan 7,9 miljoen euro beloofden. Ook de SFPI, SRIW en Meusinvest stapten in. Aangevuld met bankleningen kon Miracor Medical hier 25 miljoen euro ophalen, terwijl het in zijn tien jaar bestaan met 23 miljoen euro had moeten doen.

Dit is een serieuze financiering, die maakt dat we vaart kunnen zetten achter onze groei. Vandaar dat we ook bereid zijn van te verhuizen naar Luik.
Olivier Delporte
CEO Miracor

Delporte: ‘Dit is een serieuze financiering, die maakt dat we vaart kunnen zetten achter onze groei. Vandaar dat we ook bereid zijn van te verhuizen naar Luik. We kunnen nu onze klinische studies uitbreiden en in 2019 zullen we op de markt kunnen komen.’ Tot dusver werden exact 193 patiënten getest met PiCSO Impulse, de technologie van Miracor Medical.

PiCSO staat voor Pressure Controlled Intermittent Coronary Sinus Occlusion, en bestaat uit een katheder en een console, die de opwelcycli van het ballonnetje aanstuurt. Miracor Medical is van plan nog een 200-tal patiënten te testen in Europa en zo’n 400 in de Verenigde Staten.

Miracor Medical, vandaag vooral gefinancierd met durfkapitaal, telt 18 medewerkers. Zo goed als iedereen komt tegen eind januari naar Luik. Het bedrijf is van plan tegen 2020 nog een 13-tal mensen aan te werven, zegt Delporte. De CEO wijst er ook op dat Luik, en Wallonië in het algemeen, zijn uiterste best doet om meer bedrijven aan te trekken uit de medische wereld. Terwijl Gosselies, in de buurt van Charleroi, eerder mikt op stamceltherapie, gaat Luik voor de zogenaamde medical devices, of medische instrumenten.

‘Er zijn nu een twintigtal bedrijven uit de sector aanwezig in Luik, goed 620 medewerkers. En het zullen er binnenkort meer worden. Ik heb in Oostenrijk de interesse kunnen opwekken voor België en verschillende bedrijven zijn hier nu op zoek naar partners’, stelt Delporte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud